21.10.2020. 18:11
Nevidljivi postaju vidljivi: Stanovanje u zajednici uz podršku za osobe s intelektualnim teškoćama odlično funkcionira u praksi
Nekoliko godina nakon početka implementacije SUMERO programa „Život u lokalnoj zajednici“, proces deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom daje vidljive rezultate.

Veća komunikativnost, samostalnost i povećan broj osnaženih osoba s invaliditetom karakterizira iskustva korisnika i korisnica servisa„Stanovanje u zajednici uz podršku“ koji implementira ova organizacija.Ovo je dobar primjer koliko nadležne kantonalne i lokalne institucije, mediji i građani u saradnji sa organizacijama civilnog društva mogu pružiti kvalitetan servis podrške osobama sa invaliditetom. 

Da osobe s intelektualnim poteškoćama ne moraju i ne trebaju biti smještene u institucijama zatvorenog tipa nego da imaju jednako pravo kao i svi ostali građani uživati slobodu i biti aktivni članovi društva – potvđuje se na mnogim primjerima, kao i na primjeru djevojke Nune.

Kako navode u Sumeru, u svojih prvih nekoliko dana boravka u lokalnoj zajednici ova dvadesetogodišnjakinja je bila zainteresirana i motivirana za poboljšanje svog nezavisnog života. Podrška i asistencija koja joj je pružena, dovela je do toga da se adaptirala i postigla visok stepen samostalnosti u donošenju kvalitetnih odluka. Sportske aktivnosti su joj dodatna motivacija za uključenje u zajednicu, a podržana je i od strane SUMERA u ovom procesu, tako da ova mlada djevojka aktivno trenira fudbal u sportskom udruženju Respect i postiže odlične rezultate. 

Nuna kaže: „Želim uspjeti kao fotograf i u fudbalu. Veliki sam ljubitelj i životinja i aktivna sam u njihovom udomljavanju, baš kao što želim da svaka osoba ima svoj dom, prijatelje i porodicu i živi život u lokalnoj zajednici.“

U saradnji sa lokalnim vlastima i medijimaradimo na unapređenju procesa deinstitucionalizacije ove populacije.„Svi naši sugrađanitrebaju pružiti podršku ovakvim procesima i pokazati poseban senzibilitet za ove kategorije. Ovo se također odnosi i na izvještavanje od strane medija o osobama s invaliditetom. Ova problematika je direktno vezana sa senzibilizacijom i poštivanjem osnovnih ljudskih prava“istakao je direktor Sumera, Haris Haverić.

U narednom periodu SUMERO će implementirati edukaciju za novinare, s ciljem poboljšavanja dosega medija do osoba sa invaliditetom i povećane zastupljenosti njihovog javnog i medijskog predstavljanja. Edukacije se implementiraju u sklopu projekta „neVidljivi“ koji je finansiran od strane USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija kojeg implementiraju CPCD i OM.

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana