25.11.2020. 16:55
Košarac kao Dodik: Negativne reakcije dijela političke javnosti u FBiH proizvod su nervoze zbog napretka i jačanja energetskog sektora RS-a!
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac pozdravio je potpisivanje zajedničke izjave Republike Srpske i Republike Srbije o realizaciji projekta Hidroenergetskog sistema "Gornja Drina", kojim je predviđena izgradnja tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine - Buk Bijela, Foča i Paunci.

Istaknuo je da realizacija ovog projekta predstavlja novi ozbiljan energetski resurs Republike Srpske i Republike Srbije, zahvaljujući kojem će biti omogućen ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta, saopćeno je iz tog državnog ministarstva.

- Negativne reakcije dijela političke javnosti u Federaciji BiH, kao i pokušaji opstrukcije strateškog projekta Hidroenergetskog sistema "Gornja Drina" proizvod su nervoze zbog napretka i jačanja energetskog sektora Republike Srpske i saradnje sa Srbijom - ocjenjuje državni ministar.

Smatra da ne postoji nijedan objektivan razlog za osporavanje projekta koji se realizira u korist građana, lokalnih zajednica, Republike Srpske i regiona, niti postoje, tvrdi, ustavne i zakonske prepreke da on bude realiziran.

Stoga je uputio dopise predsjedniku Vlade Republike Srbije i ministru rudarstva i energetike Republike Srbije, u kojima ih je informirao o važećem pravnom okviru u BiH u vezi s izgradnjom Hidroenergetskog sistema "Gornja Drina''.

Naglasio je da su institucije Republike Srpske preduzele aktivnosti na realizaciji tog projekta u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim nadležnostima, pri čemu nije došlo do povrede ili odstupanja u odnosu na nadležnosti institucija na nivou BiH, uključujući i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Ustav BiH i postojeći zakonski propisi ograničavaju nadležnost Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u oblasti energetike na koordinirajuću ulogu između politika nadležnih entitetskih ministarstava - saopćava ministar Košarac.

Najavio je da je to politika od koje neće odstupiti jer smatra da je poštivanje ustavnih i zakonskih nadležnosti jedini ispravan model funkcioniranja i preduvjet za uspješnu saradnju institucija.

Premijer bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Radovan Višković i premijerka Republike Srbije Ana Brnabić potpisali su zajedničku izjavu o izgradnji tri hidroelektrane u gornjem toku Drine koja je međudržavna granica.

Da je u pitanju uzurpacija ustavnog poretka BiH upozorili su bh. političari, a to pitanje problematizirao je ove sedmice delegat u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP).

Kazao je da je u pitanju neustavna izjava kazavši da mu nije jasno kako se premijerka Brnabić usudila na to jer to nisu dobrosusjedski odnosi jer negiranje međudržavne granice između BiH i Srbije znači ulazak u "avanturu s nesagledivim posljedicama".

Pozvao je Tužilaštvo BiH da otvori konkretan predmet u vezi s tim slučajem jer se radi o narušavanju ustavnog poretka i Državno tužilaštvo treba otkriti da li ima zloupotreba državnih institucija.

Poslaničko pitanje u vezi s tim postavio je i dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić (SDA) Pravobranilaštvu BiH upitavši koje je pravne mjere do sada ta bh. institucija poduzela u vezi s potpisanom izjavom.

Također, pitao je da li je taj dokument pravno ništavan, imajući u vidu odredbe Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora, koja je osnova za reguliranje svih međunarodnih odnosa i prema kojoj samo države imaju sposobnost da sklapaju međunarodne ugovore.

Pravobranilaštvo BiH vrši poslove pravnog savjetovanja i zakonskog zastupanja BiH pred sudovima i drugim organima u BiH i inostranstvu, poslove pravne zaštite imovine i imovinskih interesa BiH, njenih institucija i drugih organizacija BiH koje se finansiraju iz budžeta te zastupa BiH pred međunarodnim sudovima, sudovima drugih država i međunarodnim arbitražama.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana