26.11.2020. 15:30
EU isporučila ZDK-u zaštitnu medicinsku opremu vrijednu 100.000 KM
Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini isporučila je Kantonalnoj upravi civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona zaštitnu medicinsku opremu za potrebe zdravstvenog sektora u vrijednosti od 100.000 KM.

Donacija se sastoji od 101.000 nesterilnih jednokratnih rukavica, 20.000 navlaka za obuću i 6.050 zaštitnih odijela.

Šef Kooperacija u Delegaciji EU u BiH Richard Maša rekao je da se isporukom nove donacije ukupna vrijednost pomoći EU ovom kantonu od početka pandemije virusa COVID-19 približila iznosu od  milion maraka.

Oprema predstavlja dio medicinske pomoći Evropske unije za BiH ukupne vrijednosti sedam miliona eura, koja se od marta ove godine isporučuje širom zemlje.

- BiH će u isto vrijeme dobiti pomoć za ekonomski razvoj. Obezbijedili smo grantove u vrijednosti 73 miliona eura, a u isto vrijeme smo osigurali 250 miliona eura makrofinansijske pomoći koju može BiH koristiti direktno iz naše Evropske centralne banke - rekao je Maša.

Nabavka opreme izvršena je preko Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), kao implementacijskog partnera EU, s kojim Vlada ZDK-a od početka pandemije vrši nabavku opreme za potrebe zdravstvenog sektora. Isporuku nove donacije izvršili su pripadnici tima EUFOR-a u BiH – saopćeno je iz Press službe ZDK.

- Danas je još jedan primjer posvećenosti EU-a i EUFOR-a građanima Bosne i Hercegovine i predstavlja samo jedan mali dio kontinuirane pomoći koju EU pruža za podršku medicinskim ustanovama tokom ove pandemije - rekao je pukovnik Anastas Bakalov, zamjenik šefa Generalštaba EUFOR-a.


(fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana