30.11.2020. 21:14
Ćamil Duraković: CIK bi trebao poništiti izbore u Srebrenici, moramo znati u kojem broju je naša dijaspora zakinuta
Bivši načelnik Opštine Srebrenica i predstavnik Inicijative "Moja adresa Srebrenica" Ćamil Duraković kazao je za Vijesti.ba kako bi CIK trebao poništiti izbore u Srebrenici.

Inicijativa "Moja adresa Srebrenica" uputila je brojne prigovore i žalbe Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH vezano za neregularnost lokalnih izbora održanih u Srebrenici.

Duraković kaže kako nisu dobili nikakav odgovor, osim da CIK vrši istragu izbornog procesa u Srebrenici.

„Određene žalbe i pritužbe koje idu, one se rješavaju nakon što se zaključe izbori, odnosno objave zvanični rezultati. To će CIK uraditi onda kada objavi zvanične rezultate“, kaže Duraković.

On dodaje da, ako postoji ikakav razlog zbog kojeg izbori trebaju biti ponovljen, onda su to glasovi poštom.

„Moramo znati u kojem broju je naš narod u dijaspori zakinut u dobijanju glasačkih materijala, jer sva pošta koja je došla do 15. novembra je kasno. Međutim, ono što mi znamo u Inicijativi jeste da je stotine naših ljudi zakinuti za biračko pravo. Ne ulazeći u druge stvari kao što su glasanje u Srebrenici na redovnim biračkim mjestima gdje na svakim izborima ima jedna uhodana praksa gdje mnogi glasaju iz Srbije na redovnim mjestima, a nema ih u CIPS-u. Tu CIK treba da istraži i usporedi poređenje potpisa onih koji su glasali i da li su imali pravo glasa. Tu CIK može da procjeni ima li razloga da poništi izbore“, kaže bivši načelnik Srebrenice.

On smatra da, ukoliko se CIK bude vodio pravednošću, nema sumnje da izbori treba da budu poništeni.

Prema trenutnim podacima CIK-a BiH, Mladen Grujičić (4.734) trenutno ima 1.429 glasova više od Alije Tabakovića (3.305), tako da glasovi poštom mogu presuditi.

„Još uvijek ima oko 3.400 glasova poštom, a razlika je 1.400, tako da je jasno da to može utjecati na izborni rezultat, ali ne znamo ko je dobio poštu, ko nije, dok se ne završi sve u glavnom centru za brojanje. Ako nakon svega, ta razlika onih koji nisu dobili glasački materijal, bude dovoljna za ukupan rezultat, onda nema sumnje da izbore treba poništiti. Bilo bi smješno da CIK to ne uradi. Ukoliko bude ozbiljan broj takvih, sve ćemo učiniti da poništimo izbore“, kaže naš sagovornik. 

Na pitanje kakva je situacija sa ishodom izbora za Skupštinu opštine, koliko ćete imati odbornika od ukupno 21, koliko ih čini Skupštinu, Duraković odgovara kako se još uvijek ne zna.

 „Ta većina je uvijek tijesna i može biti u jedan mandat. Prošli put je bilo devet bošnjačkih, a sada bi taj broj mogao biti 10 ili 11, to se nikad ne zna, jer na utvrđivanje mandata utječe izlaznost. Dakle, vidjet ćemo broj, jer imaju i kompenzacijski mandati koji se daju na ukupnu izlaznost“, kaže Duraković.

Što se tiče trenutnih aktivnosti Inicijative, on kaže da je trenutno glavni fokus na prikupljanju izjava glasača iz dijaspore.

„Najviše smo u komunikaciji s ljudima u dijaspori, prikupljamo izjave tih koji kojima je materijal došao kasno, pa ćemo te izjave koristiti u našoj borbi za pravednost. Trenutno najviše radimo na prikupljanju tih izjava i šta ćemo koristiti u eventualnim žalbama i tužbama sudu ukoliko CIK ne donese ispravnu odluku“, zaključio je Ćamil Duraković.


(Lejla Trle) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana