15.1.2021. 21:30
Ministrica Prvulović - Intenzivirati transformaciju Doma za djecu
Treba nastaviti a gdje je moguće i pojačati aktivnosti na transformaciji Doma za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama u ustanovu socijalne zaštite koja će pružati niz usluga podrške djeci i mladima u njihovim pravima da odrastaju u porodičnom okruženju.

To je zaključeno danas na sastanku ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivane Prvulović s direktorom navedene javne ustanove Tarikom Smailbegovićem. 

Prema saopćenju pres-službe Kantona Sarajevo, ministrica je podržala intenzitet aktivnosti na obezbjeđivanju malih porodičnih domova kao rezidencijalne usluge socijalne zaštite koja podrazumijeva cjelodnevnu brigu o djeci bez roditeljskog staranja, kao i o djeci u stanju socijalne potrebe.

- Mali porodični domovi su najmanje rezidencijalne jedinice koje omogućavaju bolju socijalnu i emotivnu povezanost u odnosu na velike ustanove i omogućavaju aktivnije učešće djece u kreiranju svakodnevnih obaveza i lakšu organizaciju života. Također podstiču odgovornosti i podjelu uloga unutar malog porodičnog doma. U njima osoblje ustanove vodi brigu o djeci po konceptu porodice - kazala je ministrica i podsjetila na primjer takvog porodičnog doma koji već funkcionira na Blagovcu u formi "Kuće za mlade".

Navela je da se ovaj koncept pokazao vrlo uspješnim zbog psihološko-sociološkog napretka kod djece dislocirane iz centralnog objekta ustanove u manja intimnija okruženja.

Transformacija Doma predviđa pružanje i drugih vrsta usluga. Osim malih porodičnih domova, ustanova bi funkcioniranjem njenih mobilnih timova pružala servis porodicama i djeci te uspostavila dnevne centre za djecu, kao i stambene jedinice namijenjene ovoj ranjivoj populaciji.

Na sastanku je zaključeno da u suradnji s resornim ministarstvom, započete aktivnosti treba nastaviti, gdje je moguće i pojačati.

(FENA)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana