19.1.2021. 11:23
Zukan Helez podnio ostavku na funkciju šefa Kadrovske komisije SDP-a
Rezultati lokalnih izbora, dešavanja sa kadrovima u Srebrenici te način izbora ministara u novoj Vladi Kantona Sarajevo doveo je do popriličnog raskola u stavovima samog vrha Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.
Funkcije predsjednika Kadrovske komisije ostavku je podnio Zukan Helez, inače potpredsjednik SDP-a. U godini kada je Helez imenovan na tu funkciju (2019.) ostavku je u Kadrovskoj komisiji podnio još jedan potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović zbog slučaja "Zornić".

Pri stupanju na dužnost predsjednika Kadrovske komisije Helez je, između ostalog, rekao:

"Kadrovska politika je majka svih politika, stoga ne postoji čovjek koji se time može bezgrešno baviti, ali uz sugestije članova i razmjenom informacija sa terena šanse za greške ćemo uveliko smanjiti. Neću gledati u retrovizor, ali vam obećavam da stare greške nećemo opetovano ponavljati", naveo je Helez.

Ipak očito da su se greške počele ponavljati zbog čega je Helez odličio dići ruke od tog posla koji je od iznimne važnosti za funkcionisanje partije.

Raskol je nastao zbog načina izbora tri SDP-ova ministra u Vladi Kantona Sarajevo. Dio vrha partije nije bio zadovoljan načinom izbora kandidata, njihovim portfolijom ili jednostavno planovima i radom s kojim su ciljali obavljati taj posao u sarajevskoj vladi.

Drugi bitan kotačić za sve veće nezadovoljstvo jeste i proces izbora novog predsjednika Kantonalnog odbora SDP Sarajevo. Naime kako saznajemo predsjednik Nermin Nikšić je obećao "mirno" povlačenje Damira Mašića s te pozicije bez mnogo pompe, no onda je izašao u javnost i progovorio o nezadovoljstvu radom i te kantonalne organizacije.

"Sigurno je da ćemo reagirati na njihovo nezadovoljstvo bilo da mijenjamo ljude ili politiku u određenim sredinama ili oboje. Naročito se to odnosi na gradove sa velikim brojem birača poput Sarajeva, Bihaća, Zenice, Travnika", poručio je Nikšić.

U trci za Mašićevog nasljednica su zastupnik SDP-a u Skupštini KS Igor Stojanović i kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Prema informacijama s terena, obojici je u jednom trenutku obećana funkcija prvog čovjeka sarajevskog ogranka SDP-a tako da će na sutrašnjoj sjednici biti veoma zanimljivo vidjeti ko će biti izabran. Dio vrha partije je za Štetu, a drugi za Stojanovića.

Treći bitan faktor su i razgovori za direktorske pozicije u Kantonu Sarajevo, a koje uime SDP-a vode Adnan Šteta i Adnan Korić.

Nakon nastavka loših izbornih rezultata prema svemu sudeći u ovoj partiji bi moglo doći i do unutrašnjih turbulencija što bi moglo isplivati u javnost, a sve zbog kadrova i raspodjele fotelja što bi u skorijoj budućnosti moglo rezultirati i dovođenjem u pitanje autoritet i poziciju Nermina Nikšića na čelu partije kojem mnogo već odavno zamjeraju način na koji vodi SDP, piše "Klix.ba"

(Alen Bećirević)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana