19.1.2021. 15:06
Izetbegović otvoreno: Ne mogu nabrojati sve što u KCUS-u radimo jer bi za to bilo potrebno puno više prostora
Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Sebija Izetbegović za medije je govorila o procesu vakcinacije kao i novom soju virusa i šta s njim možemo očekivati.
Govrila je o aktuelnoj vakcinaciji koja nas očekuje, te prokomentarisala je da li naša zemlja kasni u tom procesu. 

- Kasnimo, to je sasvim očigledno. Kompliciranost sistema u svim sferama daje ovakav rezultat. Silne Agencije, Zavodi, Instituti i njihova nepovezanost. Ne razumijem se u lobije, ali znam da je vakcinaciju potrebno provesti. Treba poštovati i pratiti struku, istakla je Izetbegović. 

PROCES VAKCINACIJE

Između ostalog, kazala je kako se oko tri hiljade uposlenika prijavilo za vakcinaciju, te da su ostali samo oni koji imaju kontraindikaciju. 

- Moguće da među njima ima i onih koji ne žele primiti vakcinu, ali to je mali broj. Mi bismo svakako željeli da vakcine namijenjene za uposlenike KCUS-a dođu nama i da sami provedemo proces vakcinacije. Imamo plan vakcinisati jedni druge, da ne izostajemo sa posla i da možemo to uraditi mnogo brže jer nas ima dovoljno. I vakcinaciju protiv gripa mi sami uradimo za svoje uposlenike. Formirali smo spiskove, imamo formular za informirani pristanak, ekipe za vakcinaciju spremne, kao i ekipe za eventualne neželjene reakcije na vakcinu, kazala je Izetbegović za N1. 

Na pitanje da li bi vakcinacija trebala biti obavezna, kazala je da nije sigurna da se u demokratskom društvu može nametati obavezna vakcinacija.

- Sjećam se da su nas, kad sam bila dijete, učiteljice odvodile iz škole na obaveznu vakcinaciju. Za sve što je bilo propisano ja sam vakcinisana. Samo nam dan ranije najave da ponesemo zdravstvene knjižice.KCUS ima sasvim jasan plan. Pripremili smo plan na sastancima Stručnog kolegija i Kriznog štaba. Brza i efikasna vakcinacija je neophodna za naše uposlenike. Prvo će biti vakcinisani oni koji su najizloženiji, ako ne bude vakcina za sve zainteresirane. Ja bih se prva vakcinisala da pokažem da se ne bojim i da smatram da je to potrebno. Ne bih se koristila time da zloupotrijebim položaj i prva se vakcinišem. Dakle, ako bude potrebno spremna sam, a ako ne čekaću svoj red.

OPAKI VIRUS

Trenutno na KCUS-u ima 115 bolesnika od COVID-a, a  37 je uposlenika zaraženo ovim opakim virusom dok je sedam njih u izolaciji. 

- Od 01. januara do danas kroz trijažne punktove KCUS-a prošlo je 31.400 pacijenata, od čega 12.500 kroz punkt KUM-a, 10.400 kroz punkt na glavnom ulazu KCUS-a, 1.000 pacijenata kroz punkt Tunel, 5.000 pacijenata kroz punkt na Ginekologiji i 2.500 pacijenata kroz punkt na Pedijatriji. I ovi brojevi naravno predstavljaju samo dio naših aktivnosti i usluga. Ne mogu nabrojati sve što u KCUS-u radimo jer bi za to bilo potrebno puno više prostora, istakla je ona. 
 
Kazala je kako ne zna da li je novi soj u BiH, ali da je evidentno da bi mogao brzo doći. Između ostalog, prokomentarisala je da li bi trebale se popuštati epidemiološke mjere. 

- Nisam epidemiolog, ali mislim da mjere ne treba popuštati. Dok se ne provede masovna imunizacija mi smo u opasnosti. Mjere bi do tada trebale postojati. Naravno, građani bi trebali nositi maske, poštivati fizičku distancu, često i temeljito prati ruke, provjetravati prostorije i sve ostalo što je propisano. Također, izbjegavati okupljanja većeg broja ljudi. Svjesna sam da je sve to zamorno i na neki način dosadno, ali treba čuvati zdravlje. Ko nije vidio Covid 19 bolesnika taj mi ne mora vjerovati. Covid 19 je izuzetno teška bolest kad se razvije i što je najgore bolest sasvim nepredvidivog toka. Generalno je najveći rizik za stariju populaciju i ljude koji već imaju hronične bolesti ali nema pravila. Razbolijevaju se i umiru i mlađi. Nažalost je tako, zaključila je Izetbegović. 


(Admir Oručević)
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana