21.1.2021. 13:45
Novalić i Višković opredijeljeni za nabavku vakcina od proizvođača
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je danas da su u budžetu Vlade Federacije za 2021. godinu osigurana sredstva za nabavku vakcina protiv koronavirusa te da novac ne predstavlja problem, već pristup vakcinama.

To je istaknuo nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom i predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem na kojem su razgovarali o nabavci vakcina protiv koronavirusa.

- Cijeli svijet se utrkuje za vakcine i Federacija BiH je spremna odmah platiti bilo koju vakcinu koja može doći dan ranije - istakao je Novalić.

Naglasio je važnost nabavke vakcina preko države te je kazao da mu je bitno da su svi zajedno u tim aranžmanima.

- Spremni smo kupiti Pfizer, rusku, kinesku i svaku drugu vakcinu do koje budemo mogli doći - zaključio je Novalić te kazao da mu vakcinacija ne predstavlja nikakav problem.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da su veoma blizu rješenja nabavke ruske vakcine.

- Konstatirali smo da je i Federacija BiH spremna za nabavku određenih količina ruskih vakcina i već sutra će Federalno ministarstvo zdravstva iskazati potrebe, a Republika Srpska je već aplicirala za nabavku 200.000 doza - kazao je Višković.

Sastanku su prisustvovali i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić te ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić.


(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana