22.1.2021. 8:31
Bjelica-Prutina članovima CIK-a govorila o napadima, pritiscima i govoru mržnje, Dodik samo potvrdio
Članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina na jučerašnjoj sjednici kazala je da trpi najžešće pritiske kao članica iz reda srpskog naroda koji se u javnom prostoru mogu izreći od kojih su neki bili na granici izvršenja krivičnog djela govora mržnje zato što je podržala zaključak da se pokrene postupak ispitivanja nepravilnosti u izbornim jedinicama Srebrenica i Doboj.

CIK je jučer  donio odluku o poništavanju izbora u ove dvije izborne jedinice i to na većini biračkih mjesta. Nakon odluke CIK-a predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na najbrutalniji način izvrijeđao je članicu Bjelica-Prutina.

"Gospođa koja predstavlja srpski narod je udata ili je bila udata za Bošnjaka u Sarajevu, muslimana. Neko će reći šta to ima veze, ma nemojte. Nema veze? Ma nemojte. To pokazuje koliko je sve namješteno", kazao je Dodik danas nakon odluke CIK-a.

Taj govor mržnje osudile su mnoge javne ličnosti i iz svijeta politike, kulturnog i javnog života i veliki broj građana. 

No, Bjelica-Prutina na jučerašnjoj sjednici bila je svjesna šta bi moglo uslijediti pa je o tome govorila i članovima CIK-a.

“Kada kao organ uprave zaprimite toliku količinu prigovora i tolike prijave koje ukazuju na izborne nepravilnosti, moja je dužnost kao člana Komisije da se odredim prema tome. Ja sam rekla da treba pokrenuti postupak utvrđivanja eventualnih nepravilnosti i tako ću postupati u svakom slučaju. Ukoliko ova odluka bude potvrđena i od strane Suda i ukoliko se postavi pitanje odgovornosti biračke administracije u skladu sa izbornim zakonom ili eventualno krivične odgovornosti svako treba da odgovara za svoje postupke. Niko se ne može sakriti iza mene i niko ne može očekivati da pod pritiskom neću djelovati u okviru zakona. To se odnosi na ovaj slučaj ili na neke druge. Dok sjedim ovdje radit ću u okviru zakona i neću pružati alibi apsolutno nikome ko je prekršio odredbe izbornog zakona. Napadi se mogu nastaviti još žešće”, kazala je Bjelica-Prutina.


(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana