25.1.2021. 11:43
"Zamislite da se pravi zakon, a da nije uključen sindikat. To govori kakav je odnos nove Vlade KS i nove ministrice prema Sindikatu UNSA"
Sindikat Univerziteta u Sarajevu nema predstavnika u Komisiji za izradu novog Zakona o visokom obrazovanju u KS. Niti su kontaktirani niti učestvuju u novoformiranoj Komisiji, kazao je za Patriju predsjednik Sindikata Jasmin Velagić.

„To je neshvatljivo. Zamislite da se pravi Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju a da nije  uključen Sindikat. To jednostavno govori kakav je odnos nove Vlade i nove ministrice prema Sindikatu UNSA. Mi smo reprezentativan sindikat sa 1.500 članova i oni nisu imali volje i želje da uključe Sindikat. Uključili su predstavnike poslodavaca, Privredne komore, predstavnike studenata, a nisu uključili Sindikat koji je jedino tijelo koje štiti radno-pravni status radnika. Uposlenici Univerziteta mogli bi biti dovedeni u nepovoljan položaj“, kazao je Velagić.

On je kazao da su u prošloj komisiji kada se pravio Zakon o visokom obrazovanju donesen 2017. godine kao Sindikat imali dva člana Komisije. 

Kada je riječ o sastavu Komisija i njenih 25 članova, Velagić ističe da Senat Univerziteta u Sarajevu nije delegirao članove u novoformiranu Komisiju. 

„Ovi članovi koji su delegirani u Komisiju oni nisu delegirani ni od koga, ni od strane Univerziteta ni fakulteta. Mi ne znamo kako je išao taj proces, ali Senat nije delegirao to pitanje, uopšte nije bilo razgovora“, kazao je.

Dodaje da u Komisiji učestvuju i zastupnici pred koje će na Skupštinu KS doći taj prijedlog zakona, što otvara neka druga pitanja. Naročito što su uposlenici privatnih univerziteta.  
Nakon što je Velagić poslao dopis Vladi KS, premijeru Edinu Forti i ministrici za visoko obrazovanje Meliki Husić-Mehmedović tražeći nastavak pregovora o Kolektivnom ugovoru, dobili su odgovor da je formiran pregovarački tim. 

„Ono što je problem je što ispada da Vlada KS tek sad počinje pregovore, a mi smo još u julu 2020. tražili da se formira pregovarački tim. Sindikat ima svoj kontinuitet, a sad se amnestira nerad Vlade KS i bojim se da oni misle da tek treba nešto otpočeti“, kaže Velagić. 

Formiranje Komisije za izradu novog Zakona o visokom obrazovanju KS za Velagića je provedeno netransparentno, a za njeno formiranje i sastav saznao je iz medija.  

„Sama činjenica da mi nismo kontaktirani niti uključeni kao Sindikat govori o odnosu Vlade i Ministarstva prema Univerzitetu. Iako tuima vrlo referentnih članova, njihov glas isto vrijedi kao nekih članova koji ne znaju ništa o visokom obrazovanju i nisu imali doticaja“, kazao je i dodao da ne vidi opravdanost četiri člana Komisije sa Ekonomskog fakulteta. 

Na kraju problematizira i samo formiranje Ministarstva za visoko obrazovanje, nauku i mlade koje je formirano prije nove Vlade. 

„Ne postoji dokument opravdanosti, morate dokazati da je to potrebno i koji je benefit formiranja Ministarstva, da se napravi  detaljna analiza i plan djelovanja. Ali pitanje je i ko upravlja tim procesima“, kazao je Velagić. 

(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana