28.1.2021. 12:49
Intenzivnija saradnja između Ambasade Japana i Univerziteta u Sarajevu
NJ. E. gospodin Makoto Ito, ambasador Japana u BiH, posjetio je u srijedu 27. januara 2021. godine Univerzitet u Sarajevu gdje se susreo sa rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom. U pratnji ambasadora Itoa bila je gospođa Hisae Minami, atašeica za kulturu i šefica Odjela za kulturu i odnose sa javnošću Ambasade Japana, a delegaciju Univerziteta pored rektora Škrijelja, činili su prorektor za naučnoistraživački rad prof. dr. Mirza Dautbašić, dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Muhamed Dželilović, i prof. dr. Selma Đuliman također sa Filozofskog fakulteta.
Intenziviranje saradnje između Ambasade Japana i Univerziteta u Sarajevu, te akademske saradnje između univerziteta u Japanu i Univerziteta u Sarajevu bile su samo neke od tema u okviru prve posjete ambasadora Itoa Univerzitetu u Sarajevu.

Ambasador Makoto Ito je naveo da je ostvarena bliska saradnja na polju jezika sa Univerzitetom u Sarajevu, te da je njegov cilj da se ona pojača.

„Svjesni smo da je japanistika na Univerzitetu u Sarajevu u razvojnoj fazi i želimo da podržimo i kurs japanskog jezika i samu japanologiju.“

Ambasador Ito je podsjetio da Vlada Japana već dugi niz godina nudi stipendije,
prvenstveno u polju obrazovanja, naglasivši njegovu važnost i značaj ne samo u BiH, nego
i u cijelom Zapadnom Balkanu. U toku susreta istaknut je značaj međuuniverzitetske saradnje, te je rektor Škrijelj podsjetio da Univerzitet u Sarajevu od 2008. godine ima potpisan sporazum o saradnji sa Meiji univerzitetom iz Tokija i od 2015. godine sa Sofija univerzitetom, također iz Tokija.

Oba sporazuma su potpisana na neograničen vremenski rok i automatski se obnavljaju.
Također, naveo je da se od 2013. godine na našem univerzitetu održava kurs japanskog jezika, koji se u periodu od 2013. do 2016. godine realizirao u prostorima Veterinarskog fakulteta, a od akademske 2016/2017. godine ušao je u oficijelnu ponudu univerzitetskog programa našeg Filozofskog fakulteta.

Naglasivši da je uvođenje studija japanskog jezika na Univerzitetu u Sarajevu od neprocjenjive važnosti, rektor Škrijelj je ocijenio izuzetno uspješnom saradnju Univerziteta u Sarajevu i Ambasade Japana u BiH, te uputio izraze zahvalnosti na svemu što je Vlada Japana kroz različite programe podrške učinila za Bosnu i Hercegovinu, Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu i građane Bosne i Hercegovine.

(Alen Bećirević)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana