1.3.2021. 11:54
Dan nezavisnosti BiH obilježen u Kljunima kod Nevesinja
Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na spomen obilježju nedužno ubijenim civilima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je obilježen Dan nezavisnosti BiH u Kljunima kod Nevesinja.
U znak trajnog sjećanja na žrtve agresije i na herojska djela u očuvanju državotvorne svijesti šehida i poginulih boraca cvijeće su položile delegacije Udruženja Povratkom za Bosnu i Hercegovinu, Patriotske lige Nevesinje, političkih stranaka te Islamske zajednice.

Kratkim podsjećanjem na okolnosti koje su pratile održavanje referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine i refleksijama na dešavanja u Nevesinju prisutnima se obratio predsjednik Udruženja Povratkom za BiH Šerif Bojčić.

"Oružani sukobi koji su uslijedili nakon održanog referenduma prerasli su u pravu agresiju sa ogromnim ljudskim žrtvama i ratnim razaranjima. U Nevesinju se to posebno osjetilo. Srpske vojne formacije ubile su 305 Bošnjaka i 14 Hrvata, među kojima je bilo 26-ero djece", istakao je Bojčić.

Ukupan broj žrtava na kraju rata, naglasio je, bio je oko 500, i to 375 ubijenih od strane srpskih formacija, 132 od strane hrvatskih vojnih snaga.

"Nezavisnost koju smo odbranili tražila je hrabrost, odlučnost i upornost. Podnijeli smo velike žrtve zaustavljajući etničko čišćenje i genocid i stoga je breme odgovornosti koje nosimo pred budućim generacijama utoliko teže, jer žrtve koje smo podnijeli uime slobode i ravnopravnosti obavezuju nas da istrajemo", poručio je Bojčić.

Izrazio je uvjerenje da je, uprkos svim mimoilaženjima u budućnosti, oslanjajući se na kontinuitet onog boljeg dijela nasljeđa mira i prosperiteta, sretniju budućnost moguće jedino tražiti u zajedničkom nastojanju, izgradnji privrede i tolerantnog društva u kojem će dijalog i uzajamno uvažavanje biti temelj boljitka za sve narode i građane Bosne i Hercegovine, saopćili su organizatori.
(FENA)
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana