10.4.2021. 9:55
Čović: Bh. Hrvati birat će 2022. svog člana Predsjedništva
Bosanskohercegovački Hrvati će na općim izborima sljedeće godine moći izabrati svog člana Predsjedništva i izaslanike u Dom naroda bez preglasavanja, rekao je u petak u Mostaru predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović.

On je uvjeren da će se ove godine izmijeniti Izborni zakon.

Komentirajući nedavne navode bošnjačkog čelnika Bakira Izetbegovića kako se s Čovićem ne može dogovoriti o izbornoj reformi, lider HDZ-a BiH je rekao kako se radi o političkim igrama čiji je cilj pokušati spriječiti dogovor, piše Jutarnjilist.hr.

- Nas posebno zanima i bez toga sigurno nećemo izaći iz ove kalendarske godine, to je izbor članova Predsjedništva i delegata u Dom naroda. Izabrat ćemo ih sigurno sljedeće godine po zakonu koji ćemo ove godine usvojiti - rekao je Čović u izjavi za medije.

Njemu je najveći razlog za optimizam uključenost predstavnika međunarodne zajednice u BiH, američke i evropske administracije.

- Najvažnije za mene jest da smo uključili predstavnike međunarodnih institucija koji su ove procese pratili od početka. Svi poticaji iz EU i s američke strane vrlo jasno govore da se ovaj posao mora završiti s našim snagama - rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, većinske bošnjačke stranke pokušavaju spriječiti izmjene Izbornog zakona kako bi se nastavilo s praksom preglasavanja Hrvata u BiH.

(Ajdin Balićevac)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana