15.4.2021. 21:17
U BPK Goražde i naredne sedmice online nastava
Primjena važećih epidemioloških mjera uključujući i sistem online nastave na području Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde produžena je za sedam dana – odlučio je krizni štab kantonalnog ministarstva zdravstva.

Na sjednici je razmatrana epidemiološka situacija na području kantona te je zaključeno da, iako se bilježi pad broja novooboljelih i porast broja oporavljenih, ona još uvijek nepovoljna.

- Krizni štab ministarstva je mišljenja da se nisu stvorile pretpostavke za popuštanje mjera te je u skladu s tim donio i preporuku koja će biti upućena prema Vladi BPK Goražde, a to je da se primjena važećih mjera produži na period od sedam dana, uključujući i online sistem nastave, oko čega je bilo najviše polemike – kazao je ministar zdravstva Eniz Halilović.

Dodao je da je Vladi BPK predloženo da u koordinaciji sa ministarstvom za obrazovanje, onlne model nastave bude produžen za još sedam dana.

- Istovremeno, krizni štab je predložio da  u narednom periodu Zavod za javno zdravstvo, u koordinaciji sa Ministarstvom za obrazovanje, sagleda cjelokupnu epidemiološku  situaciju i donese konačnu odluku za dalji nastavak školske godine - istakao je Halilović.

Od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ponovo je zatraženo da nastavi kontinuiran nadzor nad provođenjem svih higijensko-epidemioloških mjera, s obzirom da još uvijek ima veći broj oboljelih na području kantona.

U protekla 24 sata infekcija korona virusa potvrđena je kod devet osoba iz Goražda i jedne iz Ustikoline nakon testiranja 40 uzoraka, dok se u istom periodu oporavila  21 osoba.

Prema podacima kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo na području BPK trenutno su 183 osobe oboljele od Covida-19 dok se u izolaciji nalazi 560 lica. U Covid odjelu Kantonalne bolnice Goražde na liječenju je 12 osoba, dok se u izolatoriju  Đački dom nalazi  sedam pacijenata. Na klinici Podhrastovi u Sarajevu hospitalizirano je 13 osoba iz Goražda. 

Od početka pandemije Covid 19 oporavile su se 1.752 osobe. Zbog posljedica infekcije život su izgubile 72 osobe

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana