27.7.2021. 17:37
Salko Zildžić - Poslanici glasali za pravedniju raspodjela prihoda u FBiH (VIDEO)
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona o izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH čiji je predlagač poslanik Stranke demokratske akcije Salko Zildžić.

- Ovom izmjenama iz perspektive ostalih kantona i zastupnika koji su glasali za ove izmjene smanjujemo distorziju koja je bila u dosadašnjoj raspodjeli kada je u pitanju prihod Kantona Sarajevo od indirektnih poreza u kontekstu prihoda drugih kantona po istom osnovu. U Nacrtu je propisano da koeficijent za Kanton Sarajevo iznosi 1,5 što bi prema projekcijama prihoda Kantonu Sarajevo smanjilo prihode za sljedeću godinu otprilike 60 - 70 miliona KM. To bi se raspodijelilo na ostale kantone u skladu s ostalim kriterijima (brojem stanovnika, površini kantona itd.) - izjavio je Feni Zildžić s kojim je još 13 zastupnika uputilo ovaj tekst zakona.


Prvobitno je zakon upućen po skraćenoj proceduri, ali je za to glasalo samo 40 poslanika te je zakon vraćen u nacrt.

- Ovo je sistemski zakon imajući u vidu da se radi o raspodjeli javnog novca kantona u Federaciji. Kao predlagač i zastupnik mislim da smo ovim otvorili jednu novu eru priče o raspodjeli javnih prihoda jer se nekih 15 godina provodi Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji za kojeg devet kantona mimo Kantona Sarajevo smatra da nije najpravedniji zbog koeficijenta 2 koji je dodijeljen Kantonu Sarajevo prije 15 godina - kazao je Zildžić.

Nacrt zakona je upućen u javnu raspravu od 90 dana.


(FENA)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana