20.8.2021. 16:24
Dokumentarni film PREMIJERA: Šta je sa aktivizmom mladih?
Kada bi više odgajali djecu da misle jedni na druge, onda bi sve ovo bila premijera a ne repriza onoga što je bilo - navodi se u saopćenju.

Pasivnost mladih ljudi često se identificira kao jedan od uzroka stagnacije njihovih prava – i to najčešće od starijih generacija. Ipak, mladi u Bosni i Hercegovini na različite načine kontinuirano dokazuju kako djeluju i opstaju – uprkos ovakvim etiketama. Koliku potrebu mladi imaju da djeluju progresivno i kreiraju kvalitetnije okruženje za život, svjedoči angažman mladih lidera iz sedam općina Srednjobosanskog kantona u okviru programa „YOUth CAN“ koji je realizirao Centar za edukaciju mladih.

Dokumentarni film „Premijera“ svjedoči o ulaganju energije generacija koje su, ne svojom voljom, zarobljene u društvenoj stagnaciji. Kreiranje i izrada murala, borba protiv stereotipa i predrasuda, ekološke akcije, rad na sebi, iniciranje prevazilaženja podjela kroz sport pozicioniralo je mlade kao pokretače i nosioce pozitivnih promjena u Travniku, Novom Travniku, Bugojnu, Busovači, Vitezu, Gornjem Vakufu-Uskoplju i Donjem Vakufu.

„Misija Centra za edukaciju mladih je da stvorimo zdravo i sigurno okruženje za mlade, gdje će oni biti aktivni članovi društva. Cilj je da što veći broj mladih sa područja Srednjobosanskog kantona osnažimo – da jačamo njihove lične i socijalne vještine, kako bi oni znanje prenosili dalje svojoj generaciji a krajnji cilj je da kreiramo pozitivne promjene u društvu.“ - navodi Amela Mrakić, projekt koordinatorica u CEM-u.


Uz kontinuirane procese usmjerene na osnaživanje mladih, film prati pripreme i realizaciju predstave „One su htjele nešto sasvim drugo“, premijerno odigrane u julu u Gornjem Vakufu – Uskoplju, na kojem su mladi radili mjesecima uz vodstvo i podršku diplomiranog pozorišnog producenta, Travničanina Olivera Jovića i uz posjete i pomoć bosanskohercegovačke glumice Jasne Diklić. Predstava govori o vršnjačkom nasilju, problemu kojeg su mladi identificirali kao izuzetno značajnog. „Nasilje postoji, ali ne postoji pravda.“ – navode mladi glumci i glumice kao obrazloženje odabira teme.


O inspirativnosti i nužnosti ovakve aktivnosti, svjedoče izjave učesnika koji kažu kako u Vakufu nisu nikad imali priliku da gledaju predstavu -  a kamoli da učestvuju u predstavi.


(Amer Mujezinović)


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana