24.1.2022. 10:34
Novi protesti bh. građana: Ponovo izlazimo na ulice, ovaj put će biti još viđenije
Ovoga puta nećemo ići na proteste sa mikrofonima i političkim porukama, kazao je jedan od organizatora mirovnih protesta za BiH Satko Mujagić

Izlazak Bosanaca i Hercegovaca na ulice različitih gradova u svijetu obilježio je početak 2022. godine. Izlazit će se opet, najavio je jedan od organizatora masovnih protesta bosanskohercegovačkih građana Satko Mujagić, ali ovaj put u malo drugačijem obliku.

NEZAVISNOST I ZAHVALNOST

Naime, riječ je o skupovima koji bi se održali u većem broju gradova i država nego je to bio slučaj, da restrikcije uzrokovane pandemijom koronavirusa nisu pomrsile planove.


- Konkretno, nastavljamo 6. marta. Obilježavat ćemo Dan nezavisnosti BiH, ali i Dan zahvalnosti. Tada ćemo se zahvaliti i onim zemljama i ljudima koji su nas prihvatili i pomogli kada smo stigli, govori Mujagić za N1, pojašnjavajući kako će bh. građani koji žive recimo u Velikoj Britaniji ili Nizozemskoj, Dan nezavisnosti BiH obilježavati skupa sa svojim komšijama Britancima i Nizozemcima.

Do sada su, za 6. mart 2022. godine, skupovi potvrđeni u najmanje deset različitih zemalja.

- Ovoga puta nećemo ići na proteste sa mikrofonima i političkim porukama. Pokazat ćemo šarolikost BiH. Predstavit ćemo se kao ambasadori države tog 6. marta i zajedno sa našim komšijama obilježiti i Dan nezavisnosti i Dan zahvalnosti. I to je način da svijet prepozna naš bosanski duh - to je duh zajedništva koji se stalno negira, izjavio je Satko i naglasio da je jedan od ključnih ciljeva protesta da svijetu pokaže kako ono što se u našoj državi dešava nisu međuetničke nesuglasice, nego umjetna kriza.

Osvrnuo se i na problem koji su imali prilikom i nakon organizovanja zadnjih protesta.

- Stalno se priča o tome kako su ovo zapravo "protesti Bošnjaka". Ja sam prije svega Bosanac i Hercegovac - građanin svoje zemlje. Važno mi je da pokažem svijetu zajedništvo koje vidim ne samo u BiH, nego i vani. Ključno je da dijaspora masovno izađe dok nije kasno - kada pokažemo da ne damo svoju zemlju, tada će biti mnogo teže onima koji su protiv BiH, ali i onima koji bi eventualno pomogli će biti puno teže da pristaju na podjele, objašnjava Mujagić.

Navodi da će se duh zajedništva u svijetu prikazati i kroz umjetnost i folklor.

- Ono što smo napravili 10. januara, bit će još pet puta više viđeno 6. marta, poručio je Satko Mujagić.

Organizatori protesta će ove sedmice imati sastanke sa nekoliko članova Evropskog parlamenta, a Satko je kazao da je zadovoljan odjekom dosadašnjih protesta. Međutim, organizatorima je sasvim jasno da moraju nastaviti sa istim akcijama.

Podsjećamo, nakon demonstracije održane u Bonnu i mirovnih protesta u znak podrške Bosni i Hercegovini širom Evrope sa centralnom manifestacijom u Briselu, i bh. građani koji su stanovnici drugih zemalja odlučili su izaći na ulice i stati u "zaštitu" svoje domovine.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana