24.1.2022. 11:58
U Kantonu Sarajevo 551 novi slučaj koronavirusa
Rezultati PCR i antigenskih testiranja u protekla 24 sata potvrdili su 551 novi slučaj zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavilo se 1.125 osoba. Jedna osoba je  preminula od posljedica ove bolesti. Trenutno je na bolničkom liječenju 187 pacijenata, od kojih je 180 sa akutnom infekcijom. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 67,91 posto, navodi se u saopćenju Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.


Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 122 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 65. Na respiratoru je sedam osoba, 11 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju devet pacijenata. Kanton Sarajevo danas bilježi 6.353 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 86.929 osoba zaraženih koronavirusom i 78.847 izliječenih.


“Sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 1.028", podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS. 


U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 514 pacijenata, od kojih su tri transportovana na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeta su 534 brisa. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, te u Semizovcu i Novom Gradu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati. Covid-pozivni centar zabilježio je 1.143 poziva, a obavljena su i 503 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.


Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, navodi se u saopćenju Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.


(Amer Mujezinović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana