24.1.2022. 15:39
Utvrđen Prijedlog odluke o privremenom financiranju FBiH za prva tri mjeseca 2022. godine
Vlada Federacije BiH je, na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici, utvrdila Prijedlog odluke o privremenom financiranju Federacije BiH za razdoblje siječanj - ožujak 2022. godine.

Prijedlogom odluke je utvrđen iznos privremenog financiranja FBiH, do donošenja Proračuna FBiH za 2022. godinu, za prva tri mjeseca od 1.116.181.228 KM, a na temelju tromjesečnog prosjeka izvršenja Proračuna Federacije BiH u razdoblju siječanj - rujan 2021. godine. Prema obrazloženju, zakonska obveza za donošenje Odluke o privremenom financiranju propisana je u članku 35. Zakona o proračunima u FBiH. 


"Vlada Federacije BiH je na 297. sjednici održanoj 30.12.2021. godine razmatrala Prijedlog proračuna Federacije BiH za 2022. godinu, te ga uputila u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku s ciljem  osiguranja sredstava potrebnih za nesmetano izvršenje obveza iz osnova unutarnjeg i vanjskog duga, socijalnih davanja, invalidnina i mirovina. Na 29. redovitoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, održanoj 24.1.2022. godine, prilikom utvrđivanja procedure za razmatranje Prijedloga proračuna Federacije BiH za 2022. godinu, odlučeno je da on ne bude razmatran po hitnom, već u redovnom postupku.", saopćeno je.



Prema članku 35. Zakona o proračunima u BiH, ako  Parlament ne donese proračun prije početka fiskalne godine, privremeno se, na osnovu odluke o privremenom financiranju, nastavlja financiranje poslova, funkcija i programa korisnika proračuna. Privremeno financiranje obavlja se najduže za prva tri mjeseca fiskalne godine. Odluku o privremenom financiranju donosi Parlament. Privremeno financiranje obavlja se srazmjerno sredstvima utrošenim u istom razdoblju, a najviše do tromjesečnog prosjeka za prethodnu fiskalnu godinu. U periodu privremenog financiranja financiraju se isti programi, a korisnici ne smiju povećavati broj zaposlenih u odnosu na stanje na dan 31. prosinca prethodne godine. Shodno tome, Vlada Federacije BiH je pripremila Odluku o privremenom financiranju Federacije BiH za razdoblje siječanj - ožujak 2022. godine.


- Privremeno financiranje Federacije BiH za razadoblje siječanj - ožujak 2022. godine utvrđeno je na osnovu tromjesečnog prosjeka izvršenja za devet mjeseci 2021. godine u iznosu od 1.116.181.228 KM. Ovo podrazumijeva da će se za vrijeme trajanja Odluke o privremenom financiranju Federacije BiH za razdoblje siječanj - ožujak 2022. godine financirati samo oni programi i projekti koji su imali izvršenje u navedenom periodu - saopćeno je iz ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.



(Amer Mujezinović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana