20.4.2024. 9:50
Bećirović-Komšić u UN-u: Pozivamo članice UN-a da zaštite istinu o genocidu u Srebrenici
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) Denisom Frensisom (Dennis Francis) u sjedištu UN-a povodom predstavljanja Nacrta rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Bećirović i Komšić su posebnu zahvalnost iskazali zbog kontinuiranog zalaganja predstavnika država članica u Generalnoj skupštini UN-a na unapređenju međunarodne saradnje na ekonomskom, socijalnom, političkom, kulturnom, obrazovnom i polju zdravstvene zaštite, te pomaganju ostvarivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru s predsjednikom Generalne skupštine UN-a Denisom Frensisom ponovo je naglašen značaj pravosnažnih presuda najviših sudova UN-a (Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju) kojima je potvrđeno da je nad Bošnjacima u UN sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid.

- Riječ je o sudskim presudama koje ne mogu biti izbrisane iz historije čovječanstva. Institucionalnom zaštitom naslijeđa tribunala i sudova UN-a, istovremeno se štite i demokratske vrijednosti i temeljni principi na kojima počiva UN, ali i doprinosi da se takvi zločini više nikada ne ponove - naglasili su Bećirović i Komšić.

Oni su istakali da bi usvajanje rezolucije trebalo potaknuti države članice UN-a da, između ostalog, usvoje nastavne i obrazovne programe na osnovu kojih će buduće generacije biti educirane o prevenciji i posljedicama genocida.

- Radi budućeg rada UN-a i očuvanja kredibiliteta ove najbitnije međunarodne organizacije, izuzetno je važno da se izvuče pouka iz neuspjeha UN-a u sprječavanju genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, kao što je to prezentirano u izvještaju Generalnog sekretara u vezi s Rezolucijom Generalne skupštine 53/35 Pad Srebrenice (A/54/549) - istakli su.

Bećirović i Komšić poručili su da će usvajanjem Rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995, UN ukazati na važnost promoviranja istine o počinjenom genocidu.

- Rezolucija ne govori samo o prošlosti, nego i o važnosti izgradnje sigurnije budućnosti za nove generacije, te će pridonijeti izgradnji otvorenog društva utemeljenog na demokratskim i građanskim vrijednostima - naglasili su Bećirović i Komšić tokom razgovora s predsjednikom Generalne skupštine UN-a Denisom Frensisom u sjedištu UN-a u New Yorku, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana