20.4.2024. 16:52
Košarac napao Bećirovića: "Čak je i Alija Izetbegović govorio da BiH pripada svima a ne samo Bošnjacima"
Bošnjačka politička elita i danas vodi fundamentalnu politiku borbe protiv Republike Srpske u čemu se oslanja na pritiske i prijetnje, kazao je danas zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Poručio je da ista ta bošnjačka politička elita ni u podsvijesti nema potrebu da se dogovara sa legitimno izabranim predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda.

"Oni se po pravilu, kada međunarodna zajednica radi na devastaciji Dejtonskog sporazuma, stvaranju političkih kriza, svrstavaju na stranu međunarodne zajednice umjesto da traže partnerstvo u dogovoru sa legitimno izabranim Hrvatima i Srbima", rekao je Košarac u podkastu "Granica postoji".

Vidljivo je, kaže on, da se pokušava oživjeti odnosno nastaviti sa različitim narativima i napadima svake vrste sličnim onima iz devedesetih godina, te podsjetio na izjave Alije Izetbegovića i drugih koji su u kontinuitetu govorili da je BiH zemlja svih.

"Njihova fundamentalna politička uloga, koja je i danas preslikana u ine političke subjekte u Federaciji BiH, u Sarajevu, jeste da to treba da bude muslimanska, bosanska zemlja na Balkanu", rekao je Košarac.

On je kazao da Republika Srpska i njen predsjednik Milorad Dodik ne traže konfliktnu situaciju, ne spremaju nikakav nemir već traže da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum i ustavni kapacitet, te da se odluke ne mogu donositi mimo stavova Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska, njen predsjednik i institucije ne slušaju strance već sa svojim narodom i izabranim predstavnicama definišu politike.

U osvrtu na suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Košarac je ponovo kazao da je to politički proces koji će se završiti oslobađajućom presudom iz prostog razloga jer čovjek nije kriv nizašta.

Kad je riječ o saradnji u Vijeću ministara, Košarac je rekao da je ona na deklarativnom nivou ali da su istovremno u zastoju projekti poput aerodroma Trebinje i Istočne gasne interkonekcije, te pristup "Otvorenom Balkanu".

"To je zato što u Predsjedništvu BiH postoji jedan koji misli da je veći Alija od Alije i osporava tu vrstu priče", rekao je Košarac.

(Aldin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana