25.4.2024. 8:15
Ivica Puljić otkriva: „Jedna od najvećih laži koje Aleksandar Vučić izgovara iz New Yorka jeste ta da…“
Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz SAD-a, prati u New Yorku događaje vezane za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

-Taktika Rusije i Srbije u UN-u, pri odvraćanju od rezolucije, jeste da sugovornicima kažu da će rezolucija uzrokovati nasilje, da će doći do sukoba i da će cijeli Balkan biti destabiliziran. Ono što zaborave reći jeste da će jedino oni, plus Dodik, izazivati moguće sukobe.

Ima diplomata u UN-u koji ništa ne znaju o genocidu u Srebrenici i prvi čuju za te zločine. Srbija i Rusija im govore da je rezolucija problem, da će izazvati nevolje. Zato predlagači i sponzori rezolucije moraju uložiti maksimalne napore da objasne da je genocid zaista počinjen.

Parlament Srbije bi pod hitno trebao usvojiti odluku da se predsjednik Vučić odmah vrati u zemlju iz NYC i UN-a gdje pravi nemjerljivu štetu Srbiji. Sada se posvađao s Amerikancima, Švicarcima i Slovencima nazvavši ih - odvratnim. Nemoćan, nepripremljen, podkapacitiran političar. Pojašnjenje - pozivanje na Parlament Srbije je cinizam.

Jedna od najvećih laži koje Aleksandar Vučić izgovara iz New York Cityja jeste ta da se "Srbija sama bori da očuva dignitet i čast iako je mala i nezavisna zemlja."

U realnosti Rusija i pomalo Kina čine sve mogu unutar UN-a da se ne usvoji rezolucija o genocidu. Dvije "male" zemlje uz Veliku Srbiju, poručio je Puljić, prenosi Slobodna Bosna.

Puljić se osvrnuo i na skup u Rusiji na kojem prisustvuju Milorad Dodik i državni ministar sigurnosti Nenad Nešić.

- Rusi su RS-u dali status države na konferenciji u St. Petersburgu što zaslužuje bar protestnu notu MVP BiH. Zastave su poredane abecedno: Sao Tome i Principe, Saudijska Arabija, Sejšeli, Senegal, Srbija, Srpska, Singapur, Sirija.



Evo visokih dužnosnika odgovornih za sigurnosna pitanja na međunarodnom sastanku u ruskom St. Petersburgu. Među njima nema nijednog demokrate, nema nijedne žene, 99 posto su bijelci koji uglavnom narušavaju sigurnost u regijama odakle dolaze. Dodik, Nešić i Vulin su tu, poručio je Puljić.

(Aldin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana