30.4.2024. 9:26
Udruženja žrtava: Vučićeve prijetnje su ozbiljne, hitno rasporediti NATO snage na granici BiH i Srbije...
Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa", nakon najave predsjednika Srbije da će usvajanje Rezolucije u Generalnoj skupštini UN, otvoriti Pandorinu kutiju, oglasila su se saopćenjem.

Saopćenje upućeno ambasadorima PIC-a, OHR-a, NATO-a, EU i EUFOR-a prenosimo u cijelosti.

"S obzirom da predsjednik Srbije tvrdi da će se Srbija suprotstaviti svim silama Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, te kako je ponosan na rezultate kampanje protiv prijema Kosova u Vijeće Evrope i Rezolucije o Srebrenici, nagovještajući kako će usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici "otvoriti Pandorinu kutiju bez presedana".

Pitamo se šta znači otvaranje "Pandorine kutije"? Otvaranje plana "Srpskog sveta" sa oružjem dobijenim od Rusije i Kine? Znači li to novi rat ili nastavak neostvarenih snova predsjednika Srbije iz dvedesetih?

Svaka prijetnja miru je ozbiljno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i sama najava predsjednika Srbije o “otvaranju” nečeg je poziv garantima mira u Bosni i Hercegovini da zaštite mir.

Predsjednik Srbije je osoba koja je javno zaprijetila; “za jednog Srbina ubićemo sto muslimana” i izjave takve osobe se moraju ozbiljno shvatiti.

Pozivamo sve predstavnike međunarodne zajednice da najozbiljnije shvate prijetnje Aleksandra Vučića i da hitno rasporede NATO snage na granici BiH i Srbije", stoji u saopćenju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana