30.4.2024. 15:11
Subašić nakon povratka iz New Yorka: "Rezolucija je potrebna i Srbiji, kroz nju će običan narod saznati istinu"
Dan nakon obraćanja pred Generalnom skupštinom UN-a povodom glasanja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koje se očekuje u narednom periodu, u Sarajevo je danas doputovala predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić gdje su je dočekale Majke Srebrenice.

Subašić je u svom obraćanju kazala kako je veomavažno da se 11. jul obilježava u svijetu, te da je očekivala i podršku Srbije usvajanju ovog dokumenta.

“Otputovali smo, došli, učinili ono što treba, meni je jako žao sto se ovako sve iskomplikovalo, očekivala sam da ce Srbija biti sponzor ove rezolucije. Koliko god je važno za majke Srebrenice toliko je važno i za njih”, kazala je na početku obraćanja.

Istaknula je značaj obilježavanja 11. jula u svijetu, kao što se obilježavaju dani i drugih stradalih naroda.

“A Srbiji i srpskom narodu je potrebna (rezolucija), jer običan narod i njihova djeca žive u laži, a kroz ovu rezoluciju će saznati pravu istinu”, podvukla je.

Nastavila je i kako je usvajanje rezolucije bitno zbog izgradnje bolje budućnosti,  “da naša djeca ne dožive ono što smo mi doživjeli, da traže svoju djecu po masovnim grobnicama. Naša su djeca budućnost i moramo učiniti sve da djeca saznaju pravu istinu i ne žive u lažima“.

Komentirajući činjenicu da se sljedeće godine obilježava 30. godišnjica genocida u Srebrenici, ali da je situacija danas takva da se spominju rat i sukobi, Subašić se osvrnula na stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Zločinac se uvijek brani zločinom. Znamo da je Vučić nosio pušku na Jevrejskom groblju i da je pucao na Sarajevo, i da je rekao ‘za jednog ubijenog Srbin treba ubiti sto muslimana’. Možda se u njemu probudilo neko zlo, možda ne može više da trpi. Eventualno možda se nije pokajao i kroz to misli da odgaja mlade generacije Karadžića, Mladića. Njihov projekat ce im se obiti o glavu”, zaključila je Subašić.

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana