30.4.2024. 16:20
Predstavnik Srbije pri UN-u pisao Njemačkoj i Ruandi: Traži povlačenje Rezolucije o genocidu u Srebrenici
Saša Mart, član stalne misije Srbije pri Ujedinjenim Nacijama u New Yorku uputio je pismo delegacijama Njemačke i Ruande zbog poziva na usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici. On je u pismu postavio nekoliko pitanja na koje, kako navodi, zahtjeva odgovore.

“Moram još jednom da naglasim da uprkos sastanku održanom 17. aprila, na kojem su suponzori predstavili nacrt rezolucije, kao i prvim neformalnim konsultacijama održanim 23. aprila, nismo dobili odgovore od ko-predlagača na više puta postavljena pitanja:

– Zašto je inicijativa pokrenuta bez dogovora u Bosni i Hercegovini i bez saglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kako to propisuje Ustav Bosne i Hercegovine?

– Zašto Srbija i druge zemlje regiona, koje se najviše brinu za pomirenje, mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i regionu, nisu u dobroj vjeri pozvane da budu u jezgru grupe inicijatora rezolucije?“, navodi na početku pisma.

Dalje u pismu, Mart ističe zabrinutost zbog “načina na koji se ova inicijativa sprovodi”.

“Kao što je poznato, ne ulazeći u suštinu predloženog teksta, mnoge države članice posljednjih sedmica izražavaju zabrinutost zbog načina na koji se ova inicijativa sprovodi. Štaviše, države članice se stavljaju u poziciju da odlučuju glasanjem o pitanju koje zahtijeva konsenzus, a o kojem je do sada uvijek postignut konsenzus u Generalnoj skupštini UN-a”.

U daljem nastavku teksta pisma, Mart je situaciju pojasnio na primjeru da se “kuća ne gradi od krova”, te je pozvao predlagače rezolucije da “povuku predloženi tekst”.

“Republika Srbija nije u poziciji da komentariše detalje predloženog teksta, koji nije „državno vlasništvo” države na koju se odnosi. Poznato je da se kuća ne gradi od krova, a u situaciji u kojoj se nalazimo ovoj inicijativi nedostaje dogovor u Bosni i Hercegovini kao “temelj” na kojem bismo mogli izgraditi suštinski konsenzus oko teksta. Imajući u vidu sve navedeno, još jednom pozivam predlagače rezolucije da povuku predloženi tekst, kako bi se o navedenom razgovaralo prije svega na nivou Bosne i Hercegovine i regiona, u cilju dogovora na nivou regiona, kao što je to bio slučaj i sa Rezolucijom Generalne skupštine UN o genocidu u Ruandi (58/234), što bi omogućilo usvajanje rezolucije konsenzusom u Generalnoj skupštini UN.

S obzirom na to da nakon dva sastanka otvorena za sve zemlje članice UN, kosponzori, koliko nam je poznato, planiraju nastavak pregovora o nacrtu rezolucije, uključujući i amandmane i dostavljene komentare, na nivou grupe ko-sponzorima, Republika Srbija želi da svoje komentare podijeli sa svim državama članicama UN-a u duhu transparentnosti, koja je u ovom procesu nedostajala od početka“, zaključio je u pismu i naveo da očekuje odgovore na konkretna pitanja.

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana