30.4.2024. 16:48
Njemačka policija pojačava pripravnost u slučaju "antisemitskih parola" i "podrške terorizmu"
Policija u Njemačkoj, posebno u Berlinu, očekuje zbog bliskoistočnog sukoba veće nerede od uobičajenih tokom prvomajskih protesta, saopćeno je danas.

"Policija mora energično reagovati na pojavu nasilja, stvaranja nereda i izvikivanja antisemitskih parola", rekla je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser, prenosi HINA.

Reagovat će se, najavljeno je, i na svako veličanje terorizma, u što spada i podrška Hamasu, kao i na parole koje "negiraju pravo Izraela na egzistenciju" poput poruke "Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna".
 
U Berlinu su, prema mišljenju policije, neke ovogodišnje prvomajske povorke, koje tradicionalno organizuju savezi sindikata, lijevih političkih organizacija i crkava, odabrale rute kroz dijelove grada pretežito naseljene Arapima, zbog čega se očekuje i priključenje propalestinskih protesta prvomajskim.

Predstavnik berlinske policije Benjamin Jendro je rekao kako je policija "dobro pripremljena" te je između ostalog ekipirana i grupa policajaca koji govore arapski i koji mogu prepoznati antisemitske parole. Policiji u Berlinu će u pomoć pristići i oko 5500 kolega iz čitave zemlje.
 
(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana