2.5.2024. 10:06
Uvođenje digitalnog novčanika: Bosna i Hercegovina na putu da postane lider u digitalnoj identifikaciji
Almir Badnjević, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH), najavio je značajnu novost za građane Bosne i Hercegovine: uvođenje digitalnog novčanika do kraja godine. Očekuje se da će ova inicijativa postaviti Bosnu i Hercegovinu kao lidera u ovoj oblasti.

Pokretač ove inovacije je novo objavljena eIDAS 2.0 regulativa, koja se fokusira na koncept digitalnog novčanika, namijenjenog kao sveobuhvatan alat za upravljanje digitalnim identitetom.

Badnjević objašnjava da će ovaj digitalni novčanik omogućiti građanima ne samo da potvrde svoj identitet, već i da sigurno dijele dokumente, provjere identitet drugih, te obavljaju transakcije, sve uz visok nivo privatnosti i kibernetičke sigurnosti.

"Europski parlament potiče sve članice da digitalni novčanik ponude dobrovoljno i besplatno, s funkcijama poput transparentnosti transakcija i opcija zaštite privatnosti. Koncept digitalnog novčanika također uključuje kvalificirane elektroničke potpise za korisnike, osiguravajući nediskriminacijski pristup svima, uključujući one koji se odluče ne koristiti ga. Tehnički gledano, eIDAS 2.0 predviđa korištenje suverenog identiteta, što omogućava potpunu kontrolu nad informacijama o identifikaciji (podacima) korisnika," ističe Badnjević.

SSI (Samostalni suvereni identitet) omogućava korisnicima da zadrže kontrolu nad svojim podacima putem decentraliziranih digitalnih identifikatora (DID), nudeći prednosti poput jedinstvenosti, decentralizacije, kriptografske sigurnosti, kontrole nad podacima i interoperabilnosti.

"Ovaj pristup rješava probleme privatnosti i sigurnosti u digitalnom okruženju. Države članice EU imaju 24 mjeseca za usklađivanje s ovom regulativom i implementaciju digitalnog novčanika na nacionalnoj razini. Možda zvuči ambiciozno, ali Bosna i Hercegovina je spremna biti predvodnik u implementaciji digitalnog novčanika, s IDDEEA BiH koja će ga implementirati za sve građane do kraja godine. Nadam se da će Vijeće ministara pratiti tempo i usvojiti novu zakonodavnu regulativu o elektronskom potpisu u skladu s nedavno objavljenom eIDAS 2.0 regulativom," zaključuje Badnjević.

Digitalni novčanik omogućava pristup državnim uslugama, otvaranje bankovnih računa, registraciju SIM kartica, pristup vozačkim dozvolama, potpisivanje dokumenata, pohranu recepata, pristup putnim dokumentima, plaćanje, pohranu diploma i certifikata, pristup socijalnom osiguranju i još mnogo toga.

(Erna H.) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana