2.5.2024. 22:50
Alkalaj: Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a bila je bumerang Rusiji i njenoj politici
Bivši ambasador BiH pri UN-u i aktuelni bh. ambasador u SAD-u Sven Alkalaj tokom gostovanja u emisiji "Dobar dan, BiH" Hayat televizije govorio je o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, a analizirao je i efekte nedavno održane hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Alkalaj kaže kako je u diplomatskim krugovima s podsmijehom ispraćeno obraćanje Željke Cvijanović u ličnom kapacitetu, jer nije mogla nastupiti kao članica Predsjedništva BiH.

- Stalni predstavnik BiH pri UN-u, ambasador Lagumdžija bio je prisutan na sjednici, pa se ona obratila isključivo kao Željka Cvijanović, a tako je i doživljena - kaže Alkalaj.

Podsjeća da je, osim ambasadora Zlatka Lagumdžije, koji je govorio u oficijelnom kapacitetu, sjednici prisustvovao i obratio se i visoki predstavnik Christian Schmidt.

- Zabilježeno je i obraćanje Marka Đurića, koji je kandidat za ministra vanjskih poslova Srbije, a koji je trenutno moj kolega, ambasador Srbije u Washingtonu.

Čitava atmosfera koja je vladala tom sjednicom bila je posljedica inicijative Ruske Federacije koja je tražila prostor za platformu za obraćanje Željke Cvijanović, koja je, naravno, osula paljbu i u potpunosti se suprotstavila naporima bh. diplomatije da na profesionalan i diplomatski način nađe rješenje.

Rezultat je bio da je 13 zemalja članica Vijeća sigurnosti kritikovalo način na koji se ponaša rukovodstvo Rs i njihovi zvaničnici koji negiraju genocid, veličaju ratne zločine i pozivaju na secesiju - kaže Alkalaj.

Također je podsjetio da je ideja o usvajanju Rezolucije o Srebrenici aktivna još od 2019., ali da je zbog početka rata u Ukrajini i epidemije koronavirusa odlučeno da se sačeka bolje vrijeme.

- Mislim da smo danas postigli puno bolje efekte nego da smo tada nastavili s tim projektom, a sami tekst Rezolucije se nije puno promijenio.

Ono što se desilo jeste da je i sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija na insistiranje Rusije u potpunosti osvijetlila čitavu problematiku genocida u Srebrenici na mnogo širi način i predstavila jedan bumerang prema Ruskoj Federaciji i njenim nastojanjima da se ne donese ova rezolucija - dodao je Alkalaj.

(NAP)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana