8.5.2024. 8:49
CIK raspisuje izbore u BiH
Centralna izborna komisija BiH za danas je najavila konferenciju za novinare posvećenu raspisivanju i održavanju predstojećih lokalnih izbora u oktobru.

CIK odluku o raspisivanju izbora treba da donese do 9. maja, odosno 150 dana prije dana održavanja izbora.

Po Izbornom zakonu BiH, izbori u BIH se održavaju prve nedjelje u oktobru, osim ako taj dan ne pada u dan vjerskog praznika.

Nakon što CIK raspiše izbore, počinju da teku izborni rokovi.

Centralna izborna komisija izbore će raspisati po Izbornom zakonu BiH koji je nametnuo Christian Schmidt, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH.

Nakon što je on nametnuo izmjene Izbornog zakona, Republika Srpska donijela je svoj Izborni zakon, međutim on još uvijek nije stupio na snagu.

Ranije, iz Republike Srpske su rekli da će lokalne izborne organizovati po pravilima Izbornog zakona Republike Srpske, međutim kako vrijeme odmiče sve manje se o tome govori, a ni lokalne izborne administracije nisu poslušale Vladu Republike Srpske koja ih je pozvala da podnesu ostavke na te funkcije jer kako im je tada rečeno, sertifikati CIK-a im neće vrijediti ništa.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana