8.5.2024. 18:40
Nastavak suđenja Ejupu Ganiću i ostalim: Svjedok se prisjetio kako se 3. maja pročulo da je Alija Izetbegović...
Svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako je 3. maja 1992. godine zaustavljena kolona Jugoslovenske narodne armije (JNA), nakon čega je bio zarobljen, a potom i tučen.

Milutin Kusmuk je rekao da je do početka maja 1992. bio u rezervnom sastavu, kao vozač pri kasarni JNA u Mokrom. Pojasnio je da je u aprilu poslan kao ispomoć u kasarnu u Lukavici, te da je u nekoliko navrata dolazio do kasarne na Bistriku, odakle su prebacivali materijalno-tehnička sredstva, piše Detektor.

Ispričao je kako je 2. maja 1992. u popodnevnim satima došao u kasarnu na Bistriku i da je počeo napad iz pravca Bistrika i Vijećnice, koji je dugo trajao. Tada, a i narednog jutra, vidio je poginule osobe.

Kusmuk se prisjetio kako se 3. maja pročulo da je Alija Izetbegović zadržan na aerodromu, da je dogovoreno primirje i da će oni iz kasarne izaći bez posljedica, međutim, kako je dodao, tako nije bilo.

Svjedok je naveo da su dobili naredbu da parkiraju vozila i utovarivaju stvari. Dodao je i da je stigao UNPROFOR i da je krenula kolona s dva njihova transportera na početku. Kusmuk je kazao da misli da je bio na sredini kolone.

Rekao je da je stigao do zgrade Papagajka kada se čula jaka galama i pucanje, te da je bio izveden iz kamiona, pod koji se sklonio, a da mu je oružje bilo oduzeto. Dodao je da je vidio kako je vozač vozila ispred njega bio ranjen, a potom i ubijen.

Opisujući osobe koje su tu bile, Kusmuk je izjavio da su bile naoružane, te da je dio njih bio u civilu, a dio u uniformama. U unakrsnom ispitivanju, neke Odbrane su navele da ranije nije spominjao obilježja, a on je pojasnio da se nije sjetio te da je neko imao prsluk, neko beretku, a neko obilježje ljiljana.

U jednom trenutku, kako je naveo, čuo je zvuk transportera JNA, koji je bio iza i trebao je da štiti kolonu, a kada se okrenuo, vidio je da se puši ispod kupole vozila i da udara u drvo. Odbrani je pojasnio da nije vidio da se dejstvuje iz mitraljeza na tom oklopnom vozilu, ali da je čuo “taj specifičan zvuk i pretpostavio”.

“Kupili su nas i vodili prema parku i postrojavali”, kazao je Kusmuk i dodao da su potom odvedeni u FIS. Objasnio je da ih je vodila “Armija - Zelene beretke”.

Kusmuk je posvjedočio da je u FIS-u bio tučen, na način da je vučen za kosu, da je pao niz stepenice, kao i da je udaran po genitalijama. Pojasnio je da su osobe koje su bile tu imale maskirna odijela, a neke su bile u uniformama “bivše milicije”.

Svjedok je ispričao da je bio odveden u policiju, kao i u Centralni zatvor. Također je vođen i u Općinu Centar, gdje je pisao izjavu, da bi 8. maja bio razmijenjen.

Od ovih događaja, naveo je, ima psihičke posljedice, a tada je bilo i fizičkih.

Za napad na kolonu, ubistva, ranjavanje i zlostavljanje pripadnika JNA i civila optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, koji su obavljali visoke političke, vojne i policijske dužnosti.

U unakrsnom ispitivanju Kusmuk je potvrdio da im je bilo dozvoljeno da iz kasarne ponesu lično naoružanje, kao i da su se po gradu vidjeli tragovi borbe. Kazao je da je kasnije čuo da je 2. maja JNA učestvovala u borbama u gradu.

Odbrani Muslimovića je potvrdio da mu je u istrazi puštan snimak iz FIS-a, ali da nije prepoznao nikoga od napadača.

Suđenje će se nastaviti 29. maja. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana