13.3.2019. 12:55
Poznate glumice davale mito da upišu djecu na elitne fakultete: Afera teška 22 miliona eura
Holivudske glumice Felicity Huffman i Lori Loughlin američko federalno tužilaštvo optužilo je, kao i još pedesetero ljudi koji su upleteni u aferu tešku 25 miliona dolara (22 miliona eura).

U istragu nazvanu "Operation Varsity Blues" umiješano je 200 FBA agenata, a otkrila je da su roditelji podmićivali trenere za koledže i ljude u centrima za testiranje kako bi svojoj djeci osigurali upis u neke od najelitnijih škola u zemlji, izjavili su ovog utorka federalni tužioci.

Federalni tužioci optužili su Williama Singera u Bostonu za aferu reketiranja, zato što se navodi da je putem svoje konsultantske firme "Edge College & Career Network" napravio spisak bogatih klijenata, strane bogate roditelje, a i direktore i profesore u školama.

Tom prilikom optuženo je 33 roditelja, od kojih se spominju Huffman i Lori Loughlin , te 13 sportskih trenera i Singerovih saradnika. A desetine njih, pa i Hafman, uhapšeni su tokom zavjere nacionalnih razmjera, kako su to vlasti nazvale. 

- Ovi roditelji su sinonim za bogatstvo i privilegiju. Na osnovu današnjih optužbi, svi oni su se svjesno dogovorili sa Singerom i drugima da potplate ulazak svoje djece u elitne škole "preko veze" - rekao je jučer američki advokat Andrew Lelling na konferenciji za novinare.

Lelling  je rekao da su među roditeljima koji su na listi izvršni direktori, uspješni trgovci nekretninama, modni dizajner i kopredsjedavajući jedne globalne pravne firme.
Oni su potrošili između 200.000 (177 hiljada eura) i 6,5 miliona dolara (5.754 miliona eura) kako bi zagarantirali upis njihove djece.

Glumica koju svi znaju iz serije "Očajne kućanice" i njen muž, glumac William Macy, optuženi su za uplatu u vrijednosti od 15.000 dolara (13 hiljada eura) pod maskom dobrotvorne donacije. Baš ta dobrotvorna donacija je osigurala mjesto njihovoj kćerki na koledžu, i to tako što je varala na prijemnom ispitu.  

Kako se iz tužbe navodi, Singer je organizirao da profesori polažu ispit umjesto njihove djece. Krajnji rezultati su bili povećani veoma oprezno i proračunato kako bi se izbjegla sumnja. 
- Singer je bio dobar u tome da lažne odgovore učini što realističnijim i ne tako impresivnim kako ne bi izazvao sumnju ili pojačanu kontrolu ispitanika - izjavio je Lelling. 

Među onima koji su u istrazi je i bivši trener ženskog fudbalskog tima na Yejlu Rudy Meredith. Meredith je optužena da je prihvatila ček od porodice djevojčice koja je aplicirala za Yale.
Ona se prošle godine izjasnila krivom i napustila poziciju trenera u timu. Pomogla je tužiocima izgraditi slučaj protiv ostalih. 

Singer će se ovih dana u federalnom sudu u Bostonu izjasniti o krivici.

Navodi se da se svjedok saradnik sreo s Huffman i njenim suprugom u njihovoj kući u Los Anđelesu i objasnio im da je on kontrolirao centar za testiranje i da je neko mogao tajno da promijeni odgovore njihove kćerke na prijemnom za koledž.   

Osim njih, optuženi su i Gordon Caplan iz Griniča, Konektikat, kopredsjedavajući međunarodne advokatske kancelarije sa sjedištem u Njujorku, zatim Jane Buckingham, izvršni direktor marketinške agencije u Njujorku, osnivač i predsjednik kompanije za pakovanje, i Manuel Henriquez, izvršni direktor kompanije za finansije iz "Palo Altoa", Kalifornija.

- Optuženi roditelji su danas, iako su već bili u mogućnosti da svojoj djeci pruže svaku legitimnu prednost u trci za upis na fakultet, umjesto toga izabrali da podmićuju i ilegalno manipuliraju sistemom u svoju korist - izjavio je Lelling.

- Ne govorimo o doniranju zgrade kako bi povećali šanse da škola uzme njihovo dijete u obzir, već govorimo o prevari i pronevjeri"

Vlasti su istakle i da u velikom broju slučajeva tinejdžeri nisu bili upućeni u prevaru, piše Avaz.

(Alen Avdić)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana