5.2.2020. 11:35
Preminuo Juan Maria Tintore
Počasni predsjednik Kraljevskog teniskog kluba RCT Barcelona 1899 i počasni građanin Sarajeva Juan Maria Tintore preminuo je jutros u Barceloni od poslijedica srčanog udara u 93. godini.

Juan Maria Tintore Turull rođen je 9. marta 1927. godine u Barceloni. Godine 1949. pridružio se odboru Kraljevskog teniskog kluba Barcelona-1899 (RCTB), a 1993. izabran je za predsjednika najpoznatijeg svjetskog teniskog kluba, na čijem čelu je bio do 2008. godine. Između ostalog, njegov mandat je obilježilo i dovođenje u klub tada juniora Rafaela Nadala, jednog od najboljih tenisera svih vremena. Godine 2009. imenovan je doživotnim počasnim predsjednikom RCTB 1899.

Zajedno sa Namikom Terzimehićem i Harisom Kafedžićem 1997. godine osniva međunarodni teniski turnir "OPEN RCT BARCELONA 1899 – SARAJEVO 1997", za juniorke i juniore do 16 godina, koji se nalazi u kalendaru Tennis Europe, a od 2018. turnir je u rangu prve jakosne kategorije, saopćeno je iz TK Tenis Pro. 

Dobitnik je nagrade za životno djelo u Tennis Hall of Fame 2009. godine. Gradska uprava Grada Sarajevo ga je proglasila počasnim građaninom Grada Sarajeva. Dobitnik je više plaketa Kantona Sarajevo.

Juan Maria Tintore bit će sahranjen u Barceloni uz najviše državne počasti.


(FENA) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana