7.4.2020. 19:45
Sjećate li se ove poznate "glave": Nekad je žario i palio po Engleskoj, a danas živi mirnim životom u Zagrebu i ljudima ponekad napravi kafu
Sjećate li se Marka Viduke? Da, to je onaj sjajni napadač kojeg smo svi upamtili dok je u dresu Leeds Uniteda rešetao fudbalske mreže širom Engleske i Evrope.

Piše: Haris Ahbabović

Viduka je rođen u Melbourneu prije 44 godine. Igrao je za selekciju Australije, ali svi njegovi korijeni su iz susjedne Hrvatske. Vidukin otac je Hrvat, dok je majčin pradjed u Hrvatsku došao iz Ukrajine.

Karijeru je počeo u hrvatsko-australskom klubu Melbourne Knightsima, dok je potom zaigrao za zagrebački Dinamo, koji je tada nosio naziv Croatia Zagreb. A onda slijedi njegova evropska avantura. Igrao je za Celtic, a najbolje partije pružao je u dresu Leeds Uniteda, od 2000. do 2004. godine. Poslije je još igrao za M'boro i Newcastle United.

Upisao je 43 nastupa za selekciju Australije, te je postigao 11 golova. Bio je dio selekcije koja je 2006. godine igrala na Mundijalu u Njemačkoj, gdje su ispali u osmini finala od Talijana. Australija je upravo u grupi na tom SP igrala protiv Hrvatske, te ih je rezultat 2:2 protiv Hrvata odveo dalje.

Viduka je u klupskoj karijeri odigrao preko 500 utakmica, te je postigao 258 golova. Najviše u dresu Leedsa, 72. 

Viduka danas živi u Zagrebu i ima kafić koji se zove "Non Plus Ultra". Živi potpuno mirnim životom, nema nalog na društvenim mrežama i ne želi da se previše o njemu priča u javnosti. Ipak, dao je intervju za američki ESPN. Često je viđen u kafiću kako i sam napravi poneku kafu.

"Ne moram biti stalno u javnosti. Nisam takav tip. Nije da ne želim istupati u medijima, ali evo primjerice, ni nemam svoj profil na društvenim mrežama. Ne smatram to potrebnim. Sad radim nešto drugo. Nekad napraviš bolju kafu, nekad lošiju. Kao igrač bio sam u centru pažnje, sad mi je najveća sreća kad dobro poslužim ljude. Ne bi vjerovali koliko je ljudima stalo do njihove kafe", kaže legendarni Viduka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana