18.6.2024. 14:26
Kada su doktori vidjeli lice Michaela Jacksona na obdukcijskom stolu, šokirali su se: Bio je potpuno ćelav jer je bez kose ostao na setu kada se zapalio
Onaj momenat kada je Michael Jackson izveo “moonwalk” na ples se gleda drugim očima. Upravo ovaj ples je Michaela vinuo u sam vrh popularnosti, ali mnogi se pitaju ko je njega naučio da pleše ovako.

“Moonwalk sam naučio od djece, prelijepe crne djece koja žive u getu, oni su brilijantni i imaju taj prirodni talenat za ples, oni su smislili ovaj ples i sve ono što ga čini posebnim", priznao je jednom prilikom Jackson.

Istina je da bi samo jedan istinski talentovan čovjek mogao da prizna odakle mu ideja za pokrete koje su ga proslavili. Malo ko bi zaslugu dao drugome, a Michael je uradio upravo to u jeku svoje slave.

Međutim, pored nevjerovatnog talenta će zauvijek biti upamćen i po teškim trenucima koji su obilježili njegov život i karijeru.

Koža mu je zaista prirodno blijedila

Tokom svoje mladosti, Michael Jackson je imao srednje braon, afro-američki ten, ali 1980-ih godina njegova koža se znatno posvijetlila. Upitan, Michael Jackson je tvrdio da ima stanje koje se zove „vitiligo“. Godinama kasnije, njegov izvještaj sa autopsije je potvrdio tu tvrdnju. Vitiligo je nestaje rijedak poremećaj kože koji uzrokuje da ćelije koje proizvode melanin ne funkcionišu i propadaju. Tačan uzrok je nepoznat, ali je vezan za autoimuni sistem. Vitiligo ne funkcioniše na ujednačen način. Manifestuje se u mrljama koje imaju tendenciju da stalno rastu i mijenjaju oblik. Michael Jackson je izbjeljivao kožu kremom po imenu Porcelana, ali ne znamo da li je izbjeljivanje bilo pokušaj da se izjednače fleke ili je samo izbeljivanje izazvalo vitiligo.

Michael Jackson je bio veoma blizak sa svojim dermatologom, dr Arnoldom Kleinom. Čak je i oženio njegovu medicinsku sestru, Debbie Rove, koja je kasnije rodila Michaelovu djecu, Michaela Juniona i Paris Jackson.

Od 1984. godine – Michael Jackson je bio ćelav

Iako je izgledalo kao da ima gustu, crnu kosu, on je od 1984. godine bio ćelav i nosio je perike.

Sve je to došlo kao posljedica nesreće na setu kada se zapalio na bini i tom prilikom je ostao bez kose. Pjevač je trajno istetovirao šiške na čelu, da bi preko toga nosio periku.

Ta nesreća je u neku ruku natjerala Michaela Jacksona na veliku zavisnost od lijekova protiv bolova, ali i na plastičnu hirurgiju.

Osim dvije operacije nosa, hirurškim je putem napravio i rupice na bradi. Ljekari su sugerisali da je Jackson patio od tjelesnog dismorfnog poremećaja. Vjeruje se da je imao operaciju da napuni svoje obraze, istanji usne i podigne čelo itd.

Druženje sa majmunom

Michael Jackson je kupio šimpanzu kao bebu iz ustanove za istraživanje primata u Teksasu. Malu šimpanzu svuda je vodio sa sobom, čak ju je držao u rukama tokom nastupa, a naučio ju je da jede sa njim za stolom, da koristi toalet i ponaša se pristojno.

Međutim, kako je odrastala šimpanza je postajala sve agresivnija, pa uplašen za život svog sina, Michael je šimpanzu odveo u prihvatilište gdje živi do danas.


 
Zlostavljanje

Kao dijete, Michael Jackson je pretrpio teško zlostavljanje od strane svog oca, tako da je svaki put povraćao kada bi ga vidio. Otac ga je tukao bičem, psovao i utjerivao mu strah u kosti.

Sumnja se da je zbog toga Michael Jackson u svom odraslom dobu privlačio sebi dječake, jer se bojao društva starijih ljudi.

Zbog toga je kupio ranč Neverland po uzoru na Petra Pana i dječake koji nikad ne odrastu.

U početku se činilo da Michael Jackson samo pokušava da povrati djetinjstvo u kojem nikada nije mogao da uživa. Ali mračne optužbe pojavile su se 1993. godine, kada ga je Evan Chandler optužio da je zlostavljao njegovog 13-godišnjeg sina Jordana. Michaelova osiguravajuća kompanija nagodila se van suda za 15 miliona dolara.

Kasnije će se ispostaviti da ni Evan Chandler nije baš tako smiren čovjek, jer je optužen da je tukao svog sina i da je namjerno drogirao pacijente. Pet mjeseci nakon što je Michael Jackson umro, Evan se ubio hicem iz pištolja.

Narednih godina optužbe za zlostavljanje djece od strane Michael Jacksona su se nastavile, da bi ga sud 2005. godine proglasio nevinim.

Bilo kako bilo, odnosi Michael Jacksona sa djecom nisu bili tako naivni jer im je dozvoljavao da spavaju sa njim u krevetu, ali nikad nije dokazano da ih je seksualno zlostavljao.

Izgled

Imao je 50 godina kada je umro, a estetske korekcije i anoreksija trajno su uništile njegovo tijelo.

Obdukcija je kasnije otkrila da je pjevač imao užasne rane i ožiljke po čitavom tijelu.

Pošto je zbog anoreksije konzumirao samo jedan mali obrok dnevno, obdukcija je u njegovom želucu našla samo gomilu pilula.

Kosu nije imao, samo periku, dok je imao istetovirane šiške i obrve, a usne je tetovirane u crveno.

Čitava koža mu je bila prošarana što je potvrđivalo da je zaista patio od vitiliga.

Istina je da je Michael Jackson bio najbolji plesač svih vremena. Iako nije izmislio ples moonwalk on je svaki dan usavršavao ove pokrete.

Međutim, čak ni Michael Jackson nije bio sposoban da prkosi gravitaciji — u muzičkom spotu za „Smooth Criminal“, on se vidi kako stoji pod uglom od 45 stepeni, što je daleko iznad mogućnosti bilo kojeg čovjeka. Pjevač je to postigao pomoću specijalno osmišljenih cipela, koje je kasnije patentirao.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana