3.5.2019. 10:47
Predstavom "Ježić Žožo" danas počinje 5. festival dječije umjetnosti
Direkcija 5. Festivala dječije umjetnosti najavljuje početak internacionalnog umjetničkog i takmičarskog festivala koji afirmira umjetnost za djecu i dječije stvaralaštvo.

Književnost, teatar, muzika, slikarstvo i kiparstvo, sve su to grane umjetnosti koje su zastupljene na Festivalu i koje uključuju djecu kao kreatore a ne samo puke konzumente.

5. Festival dječije umjetnosti je prvi umjetnički takmičarski festival za djecu u BiH internacionalnog karaktera ali je jedinstven i u regionalnim okvirima jer osim što njeguje autorski izraz za djecu i mlade, on afirmira sve grane umjetnosti te razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije.
 
Festival je najavljen jučerašnjim defileom kroz Sarajevo štulaša, klovnova, animatora iz svijeta bajki, a zvanično se otvara danas u 10 sati kada u Bosanskom kulturnom centru počinju kreativno-edukativne radionice iz književnosti, strip ilustratorstva, slikanja, pravljenja lutaka od filcane vune, kreiranja pozorištanca i drugih. 
U BKC-u će djeca moći igrati najveće “Čovječe ne ljuti se” kao i druge logičke i interaktivne igre, provesti vrijeme uz knjigu, ali i iscrtavanje svojih lica neškodljivim bojama, učiti o ljepoti stvaranja, pjevati uz profesionalne muzičare, zabaviti se uz klovnove i sve divne programe 5. FEDU.

Danas u 12 sati u Centru culture i mladih Općine Centar u sklopu Dječijih predstava bit će izvedena predstava “Ljepotica i Zvijer” Sedme osnovne škole Blažuj-Ilidža.

Festival će zvanično biti otvoren 3. maja  u 20 sati u Pozorištu mladih sa predstavom “Ježić Žožo” Pozorišta za decu Kragujevac, koje je inače dvostruki laureat ovoga Festivala.
Sutra, 4. maja u Pozorištu mladih gledat ćemo “Pinokija2 Zagrebačkog kazališta lutaka, “Prvu priču” kazališta “Točka na i” iz Zagreba i u 20 sati “Avanture maloga Juju” Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Članovi žirija u pozorišnom takmičarskom program su: Kaća Dorić, Nusmir Muharemović i Indira Kučuk-Sorguč.


Festival dječije umjetnosti da bi ostvario sve svoje programe u cijelosti na referentan način surađuje sa Institutom za teatar, muziku i multimediju, Bosanskim kulturnim centrum, Kulturnim centrom Kakanj, Bibliotekama Kakanj i Breza, Muzejom Sarajeva, Narodnim pozorištem Sarajevo, Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa i Centrom kulture i mladih Općine Centar. 

I ove godineu će se depandansima Muzeja Sarajeva Brusa bezistan i Svrzina kuća održati umjetnička radionica “Djeca slikaju Muzej” i izložba najboljih učeničkih radova iz slikarstva.

Mnogo je visoko kvalitetnim programa pripremljeno za našu djecu i to potpuno besplatno zahvaljujući Općini Stari Grad i načelnku Ibrahimu Hadžibajriću kao i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu s ministrom Mirvadom Kurićem.

Nagradni fond u iznosu od 10.000 KM osigurali su pored spomenutih pokrovitelja i Grad Sarajevo i Vakufska banka ali i nekoliko domaćih kompanija koje su stale uz Festival i svojim korporativnim senzibilitetom i svojom podrškom u proizvodima ili financijski.

To su: BH Telecom, BH Gas, Messer, Apoteke Sarajevo, Gadžo komerc, Lutrija BH, Fan Ferhatović, Ćevabdžinica Petica, Discover Me Academy,  Bunjo Grupacija, Europlakat BH, Apoteka Tilia.

Medijsko pokroviteljstvo stiže od FENA-e, BHRT-a, Oslobođenja,  Radija M, Sarajevo navigatora, i drugih.

Svi programi su besplatni!

Sve informacije se mogu dobiti na www.fedu.ba 

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana