2.8.2019. 8:44
Predstavljena monografija 'Bosna i Hercegovina fotografijom Antona Zimola'
Monografija "Bosna i Hercegovina fotografijom Antona Zimola" predstavljena je u četvrtak navečer u Mostaru u sklopu "Mostarskog ljeta", a u izdanju JU Muzeja Hercegovine.

To je selektiran prikaz fotografske građe zbirke Antona Zimola, koja je u posjedu i na brizi ove kulturne institucije u Mostaru već skoro 70 godina. Veoma dragocjene crno-bijele fotografije prvog fotografa u Mostaru predstavljaju zasigurno pionirski rad kada je riječ o ovakvoj vrsti publikacije.

Monografija ima 528 stranica i tiskana je trojezično (bosanski, njemački, engleski). Publikacija je sačinjena od tri cjeline, odnosno onako kako je i sama Zbirka fotografa Antona Zimola i formirana u depandansu Muzeja: Mostar, Kroz Bosnu i Hercegovinu, Narodne nošnje.

 U prvom dijelu monografije fokus je na gradu Mostaru, sa svim njegovim ljepotama, arhitekturom, krajolikom, vjerskim i kulturnim objektima i institucijama, zdravstvenim ustanovama, sportskim klubovima, važnim događajima koje je ispratio fotograf Anton Zimolo u Gradu na Neretvi.

Veoma značajan broj pojedinaca iz kulturnog i društvenog života, kao što su književnici, kulturni radnici, nacionalno-prosvjetna udruženja su također prikazani u ovom izdanju.

Drugi dio monografije prikazuje fotografije bosanskohercegovačkih gradova, od juga zemlje (Trebinje, Bileća, Stolac, Čapljina …) preko centralnog dijela (Jablanica, Konjic, Prozor, Travnik, Sarajevo, Jajce) pa sve do istočnih krajeva (Goražde, Foča, Čajniče…). Panoramski snimci ovih urbanih cjelina, snimci sa znamenitostima koje ih krase, život s ulice kao i arhitektura svih tih krajeva, fotograf Anton Zimolo je uspio snimiti svojim fotografskim aparatom.

Posebnu vrijednost ove monografije čini njezin treći dio s fotografijama narodnih nošnja, koje prikazuju poznate i nepoznate ličnosti u različitim narodnim nošnjama naše zemlje, posebice iz hercegovačkog kraja. Predstavljene su nošnje svih naroda Bosne i Hercegovine, kako na pojedinačnim, tako i skupnim fotografijama. Nošnje seoskih krajeva stoje ravnopravno, 'rame uz rame' s nošnjama iz gradskih sredina. Različite starosne skupine, staležni status i sva ostala raznolikost prikazanih nošnji čini monografiju izuzetnom, jer se većina fotografija prikazuje po prvi puta i u ovolikom opsegu.

Urednik monografije je mr. Ibrahim Dizdar, muzejski savjetnik, a redakcijski kolegij čine: Zlatko Zvonić, povjesničar umjetnosti i viši kustos Muzeja i Aner Duraković, suradnik na zbirci.

Riječ je veoma dragocjenim fotografijama, njih oko 470, koje će biti prikazane u ovoj monografiji. Ovo je prvi put da se objavljuje jedna monografija o fotografu Antonu Zimolu iz Mostara, koji je radio i stvarao krajem 19. i u prvoj polovini 20. stoljeća. Ako se pri tome u obzir uzme količina prikazanih fotografija, onda je jasno o kolikoj vrijednosti bosanskohercegovačke fotografske baštine je riječ.

Monografija s vrijednim, kvalitetnim, brojnim fotografijama te njezina višejezičnost doprinosi da se bosanskohercegovačke baština i na ovaj način približi drugim civilizacijskim tokovima i kulturama.

(Fena / Haris Ahbabović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana