10.8.2019. 15:47
Užurbane pripreme RKUD Proleter pred odlazak na najveći festival folklora u Evropi
Članovi folklorne i orkestarske sekcije RKUD "Proleter" vrše posljednje pripreme pred odlazak na prestižni internacionalni festival folklora koji će se ove godine održati u Mađarskoj.

"SUMMERFEST - International Folklore Festival and Folkart Fair" smatra se najvećim festivalom folklora u Evropi, a ove godine festival će biti održan mađarskom gradiću Százhalombatta, nedaleko od Budimpešte gdje će se predstaviti dvadeset država sa pet kontinenata u periodu od 12. do 22. avgusta.

Organizator festivala je Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Art (CIOF) koji djeluje kao pridruženi partner UNESCO-a.

Bosnu i Hercegovinu predstavit će 33 člana folklorne i orkestarske sekcije RKUD Proleter. 

Pred odlazak u Mađarsku bogatstvo narodne tradicije i umjetnosti članovi RKUD Proleter predstavili su i kroz kraći video.



Ove godine članovi RKUD Proleter posjetili su i Istanbul sa dječijim ansamblom, a starije sekcije nedavno su se vratile sa Međunarodnog susreta folklora održanog u poljskom gradu Lublin.

Radničko kulturno-umjetničko društvo "Proleter" Sarajevo je najstarije radničko društvo, osnovano 1905. godine u vrijeme vladavine Austro-Ugarske monarhije. Učesnik je brojnih festivala širom Europe, sjeverne Afrike, Azije i nosilac mnogih festivalskih priznanja.

Nosilac je i najvećih priznanja grada Sarajeva, Bosne i Hercegovine, te u konačnici velikog broja zemalja širom Evrope i svijeta.

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana