30.8.2019. 12:04
Kozja ćuprija i Svrzina kuća u Sarajevu proglašeni historijskim spomenicima
U Sarajevu je jučer održana sjednica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, na kojoj su donešene odluke o proglašenju nekoliko dobara nacionalnim spomenicima BiH.

Nacionalnim spomenicima proglašeni su: Pokretno dobro – zbirka filmova/negativa Ćirila Ćire Raiča, Grad Mostar; Graditeljska cjelina crkve Sv. Vasilija Ostroškog u Gornjem Vrbnu, Grad
Trebinje; Građevina – Sokolski dom u Bijelјini; Grobljanska cjelina – Jevrejsko groblje na lokalitetu Meterizi, Grad Zvornik. 

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune odluka o proglašenju sljedećih dobara nacionalnim spomenicima BiH: Područje i ostaci graditeljske cjeline – Crkva Preobraženja Hristovog sa
zgradom škole i grobljem u Klepcima, Čapljina; Historijska građevina – ostaci Starog kamenog mosta (vakuf Haseći Ali-age Kolakovića) u Konjicu; Historijski spomenik – Kozija ćuprija u Sarajevu;
4. Graditeljska cjelina – Svrzina kuća u Sarajevu. 

Izmjene i dopune odluka odnose se na kategorizaciju i redefinisanje mjera zaštite, a na prva dva dobra su izvedeni radovi propisani ranijim odlukama Komisije.

Na 31. sjednici članovi Komisije su zaključili da se grobljanska cjelina – Jevrejsko groblje na lokalitetu Meterizi, Grad Zvornik uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH jer je groblje devastirano i nadgrobnici su u izuzetno lošem stanju.

Usvojena je Odluka o produženju režima zaštite za osam dobara sa Liste peticija.


(Patria/Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana