24.10.2019. 22:44
Dostignuća makedonskih umjetnika predstavljena na izložbi u Umjetničkoj galeriji
Sa umjetničkim dostignućima u Makedoniji večeras je upoznata bh. javnost na izložbi članova Makedonske akademije nauka i umjetnosti, koja je otvorena u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

- Veliko mi je zadovoljstvo što je upriličena ova izložba u okviru dugogodišnje saradnje dviju akademija iz BiH i Makedonije. Nadam se da ćete uživati u ovoj izložbi jer ona to zaslužuje – rekao je predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH Miloš Trifković.

Predsjednik Makedonske akademije nauka i umjetnosti Taki Fiti naglasio je da saradnja dviju akademija teče više od 50 godina – od njihovog osnivanja, a posebno je intenzivirana u posljednjih pet, šest godina.

- Obje akademije zasnovane su kao vrhunske nacionalne institucije u oblasti nauka, ali jedno vrijeme i u oblasti umjetnosti, a slikarstvo je značajan segment umjetnosti odnosno umjetnički izraz emocije i ideje – istakao je Fiti.

Na ovaj način brojni posjetitelji večerašnje izložbe vidjeli su impozantna djela makedonskih umjetnika dok se makedonska javnost u aprilu ove godine, na izložbi u Skoplju, upoznala sa djelima bh. umjetnika Ismeta Mujezinovića, Voje Dimitrijevića, Ive Šeremeta, Mice Todorović, Antuna Augustinčića, Nedeljka Gvozdenovića, Božidara Jakca, Boška Kućanskog, Dževada Hoze, Bekira Misirlića, Affana Ramića, Petra Perice Vidića, Mehmeda Zaimovića, Slobodana Brace Dimitrijevića, Franje Likara, Safeta Zeca i Jagode Buić.

(Fena/Alen Avdić)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana