17.1.2020. 18:00
Pronađen opljačkani Klimtov rad u otvoru vanjskog zida italijanskog muzeja
Potvrđeno je da je slika skrivana u zidu italijanskog muzeja opljačkani „Portret dame“ slavnog Austrijanca Gustava Klimta, saopćili su tužioci u petak, dvije decenije nakon što je nestala.

- Ne s malo emocija mogu vam reći da je rad autentičan - izjavila je novinarima tužiteljica Ornella Chicca, misleći na sliku koju su otkrili vrtlari unutar vanjskog zida galerije savremene umjetrnosti Ricci Oddi u Piacenzi.

Zvaničnici muzeja prvobitno su saopćili kako ne mogu odmah potvrditi da li je slika zaista ukradeni Klimtov rad dok se ne provedu naučni testovi.

Stvorena u periodu 1916-17. godine, ekspresionistička slika prikazuje lice i torzo mlade žene smeđe kose, sa smaragdno zelenom pozadinom.

Slika – za koju je muzej procijenio da bi mogla vrijediti između 90 i 100 miliona eura – nestala je u februaru 1997. dok je muzej bio zatvoren za posjetioce.  

U decembru su vrtlari koji su i uklanjali bršljan s vanjskog zida pronašli mali prostor za ventilaciju u kome su otkrili sliku, bez okvira, umotanu u crnu kesu za smeće.

Bršljan koji je pokrivao otvor nije bio uklanjan skoro deceniju.

U 1996. godini je rentgenskom analizom slike otkriveno da ona zapravo prekriva drugi portret, lice druge žene, prenosi AFP.

(Fena / Haris Ahbabović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana