4.3.2020. 19:15
Vijećnica - 'Tikkun olam', popravljanje svijeta ljudskim djelovanjem
Međunarodni umjetnički projekt 'Tikkun olam - popravljanje svijeta' okupio je u sarajevskoj Vijećnici stručnjake raznih profila na PANEL raspravi koja je organizirana u namjeri da se pojam popravljanje svijeta promatra kroz djelovanje pojedinca.

Najmodernije i najšire shvaćen pojam tikkum olam jeste popravljanje svijeta ljudskim djelovanjem.

Idejni autor projekta splitski umjetnik Feđa Aaron Bučić pojasnio je da je to pojam iz židovske tradicije, princip dan da poboljšamo svijet u kojem se nalazimo, da ga usavršimo svojim pristupom kako prema sebi, tako i prema okolini.

- To se naravno ne odnosi samo na židovski narod. Taj pojam popravljanja svijeta počevši od samoga sebe, ide i prema svim narodima, religijama, prema čovjeku. Ne možemo ga vezivati ni za kakvu religiju - kazao je novinarima Bučić prije skupa.

Povjesničar i savjetnik za religiju i kulturu Židovske zajednice u BiH Eli Tauber smatra da čovjek zapravo treba iskoristiti pravi trenutak i priliku kad osjeti da, sa ljudima i na mjestu gdje se nalazi, može nešto više uraditi da bi ovaj svijet bio bolji'.

Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Mile Babić jednostavno poručuje  mijenjanjem i popravljajući sebe, mijenjat ćemo svijet.  

Profesor na Fakultetu političkih nauka Senaid Lavić misli da je 'priča o popravljanju svijeta ustvari naša vjera i nada u bolju budućnost'.

Po riječima direktora Umjetničke galerije BiH Straje Krsmanovića potrebno je, s vremena na vrijeme, podsjetiti se na to da je važno znati se izviniti, pokajati a iz tih paradigmi dolazimo do mogućnosti da napravimo neke važne i lijepe stvari'.     

Međunarodni umjetnički projekt 'Takkun olam-popravljanje svijeta' nastao je u organizaciji umjetničke radionice Elkana iz Republike Hrvatske. Okuplja dvadesetak umjetnika iz Hrvatske, Izraela te Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, a organiziran je u godini kad svijet obilježava 75. obljetnicu oslobađanja Auschwitza, te 25. obljetnicu genocida u Srebrenici.    

Idejna autor projekta splitski umjetnik Feđa Aaron Bučić izradio je središnji dio izložbenog postava, u dva dijela. Prvi govori o čovjeku, a izražen je kroz sedam srebrenih diskova uz dodatak fosila, kamenog ahata i lapis lazulija. Drugi dio govori o čovjekovom stvaranju, a sastoji se od kolekcije nakita od srebra, bakra s 24-karatnom pozlatom uz dodatak starog rimskog stakla, arheološkog nalaza iz Izraela.   

Večerašnji događaj u zgradi Vijećnice upotpunjen je istoimenom izložbom radova autora iz BiH, Hrvatske, Izraela, koja će biti postavljena dvije sedmice.

Svaki od tih radova ima svoju priču, a izložbom u Sarajevu projekt započinje međunarodnu turneju. 

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana