22.10.2020. 12:37
Sutra počinje manifestacija 'Selam, ya Resulallah'
Kulturno-vjerska manifestacija "Dani o Allahovom poslaniku: Selam, ya Resulallah", će podjelom ruža i šerbeta, svečano biti otvorena u petak u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese, nakon akšam-namaza.

U fokusu ovogodišnje manifestacije, koju organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo, je lijepa riječ, a moto je kur’anski ajet: "Reci robovima Mojim da govore samo lijepe riječi"(El-Isra, 53).

Na konferenciji za medije danas su glavni imam MIZ Sarajevo Abdulgafar Velić, pomoćnik glavnog imama Malik Šljivo i koordinator Miralem Babajić predstavili bogat sadržaj koji će biti realiziran u 23 dana na području MIZ Sarajevo. U programu učestvuje 150 osoba iz BiH i Republike Turske.

Glavni imam je podsjetio da bosanski muslimani s posebnom pažnjom i poštovanjem dočekuju mjesec u kojem je rođen posljednji Božiji poslanik, Muhammed a.s., te iz tog dubokog poštovanja u mjesecu rabbiu-l-evvelu, stoljećima su se organizirale aktivnosti, a posebno mevludi, spjevovi.

- Mevlud bh. muslimana proistekao je iz čiste ljubavi. Naš koncept vjerovanja, života i tradicije je ljubav. Naš Stvoritelj je Ljubav i naša vjera je ljubav. Ljubav je najveći Božiji dar. Stoga, neka nas ovi posebni dani potaknu da se okrenemo jedni drugima, da u sebi pronađemo ljubav, koju treba da dijelimo s drugima – kazao je Velić.

U tom smislu je i poruka manifestacije lijepa riječ, a lijepa riječ je važna i dominantna kur'anska poruka.

- Stoga, kroz ovu manifestaciju želimo reći da je naša najveća snaga u Njegovoj riječi, da je tih govor prodoran, da je lijepo popravljanje i mudrost dokaz Božijeg dara i da je to put posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. – naglasio je glavni imam.

Program 16-te manifestacije je raznovrstan, a Šljivo je kazao da je namijenjen svim uzrastima. Tako će tokom 23 dana biti realiziran dječiji program "Otvoreni mektebski dan“ u Istiklal džamiji, a u okviru programa za mlade pripremljen je serijal od devet emisija pod nazivom "Ovako bi Poslanik postupio“ koji će biti emitirani na TV-u.

Profesori Senad Ćeman, Sanjin Kodrić i Samedin Kadić će održati predavanja o životopisu Muhammeda a.s., a planirana je i Večer sa bošnjačkim pjesnicima - Džemaludinom Latićem, kao i promocija knjige "Poslanik mira usred sukoba imperija“ autora Juana Colea.

Prva mevludska svečanost bit će održana 28. oktobra u Sultan Fatihovoj-Carevoj džamiji, nakon jacije namaza, a potom će tokom mjeseca biti održano još 14 mevluda u gotovo svim džamijama.

- Želimo da čitav grad živi duhom i u ozračju mjeseca rabbiu-l-evvela, mjeseca rođenja Allahovog poslanika, mjeseca mevluda – kazao je Šljivo.

Različitim programskim sadržajima se veoma uspješno ističu univerzalne vrijednosti vjere: ljubav, solidarnost, altruizam, volonterizam, afirmira kultura i tradicija, daje prilika mladima za aktivno učešće u kreiranju pozitivnih uslova života, te doprinosi odgoju i obrazovanju djece.

Ukoliko epidemiološke prilike dozvole, kulturno-vjerska manifestacija "Dani o Allahovom poslaniku: Selam, ya Resulallah", bit će završena 16. novembra koncertom "Večer ilahija i kasida“ u gradskoj Vijećnici.

Zbog pandemije koronavirusa i mjera bit će ograničen broj posjetilaca, ali će svi programski sadržaji biti uživo ili reprizno emitirani putem medijskih pokrovitelja Hayat TV, TV BiH, TV BIR i službenih internet platformi MIZ Sarajevo.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana