15.12.2020. 11:10
'Mapiranje dejtonskog mirovnog sporazuma' u Zemaljskom muzeju u Sarajevu
U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu od utorka će biti upriličena izložba pod nazivom "Mapiranje dejtonskog mirovnog sporazuma".

Projekat “Škola znanja: Mapiranje dejtonskog mirovnog sporazuma'' bazira se na knjizi ambasadora Richarda Holbrookea "Završiti rat". Cilj projekta je složene pregovore mapirati kroz ilustrovanu hronologiju događaja koji su se tokom 1995. odigravali na području BiH, bivše Jugoslavije, Zapadne Evrope i SAD-a, a koji su konačno doveli do Daytonskog mirovnog sporazuma i završetka rata u Bosni i Hercegovini. Album sadrži tekstualnu hronologiju i analizu događaja vizualiziranih kroz umjetničke ilustracije.

Projekat pruža uvid u ono što se tokom diplomatskih napora SAD-a da okonča rat u Bosni i Hercegovini događalo iza scene.

Bosanska verzija originalnog Albuma ne postoji kao posebno izdanje, ali je Album preveden i adaptiran za projekat Enciklopedija: opsada Sarajeva 1992.-1996. Povodom desetogodišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma, u novembru 2005. štampano je specijalno izdanje Albuma na bosanskom koje je distribuirano širom BiH u 10,000 primjeraka kao dodatak dnevnom listu Oslobođenje.

"U nastojanju da u svim fazama opsade dođemo do činjenica potkrepljenih svjedočenjima iz prve ruke, odlučili smo da u projekat arhiviranja uključimo knjigu Richarda Holbrookea Završiti rat. Zahvaljujući razumijevanju autora, mogli smo koristiti izjave i dijaloge učesnika ratova u bivšoj Jugoslaviji, kao i predstavnika međunarodne zajednice okupljenih oko finalnog projekta okončavanja rata u Bosni i Hercegovini – čime je okončana i opsada Sarajeva.

Ova Mapa pregovora je neosporno svjedočanstvo o pozicijama i ciljevima strana uključenih u proces okončanja rata, te o konačnim odlukama koje su rezultirale Dejtonskim mirovnim sporazumom. Za sve one koji se budu bavili revizijom ili osporavanjem ovog sporazuma važno je znati kako je u stvari došlo do potpisivanja ovog sporazuma tj. na koji način je završen rat u BiH. Ovo je takođe važan dokument o rasporedu snaga na međunarodnoj diplomatsko-političko-vojnoj sceni na kraju 20. vijeka, te o funkcionisanju administracije SAD u spoljno-političkim zadacima u to vrijeme. I na kraju, i kao edukacijski model za savremenike i buduće generacije, on je neizostavan dio naše arhivske kolekcije", navedeno je na stranici FEMA-e.

Inače, projekat “Škola znanja: Mapiranje dejtonskog mirovnog sporazuma” začet je 2000. godine kada su Miran Norderland i FAMA tim dobili odobrenje ambasadora Richarda Holbrooka i njegove izdavačke kuće “Random House” da koriste njegovu knjigu “Završiti rat” radi kreiranja FAMA albuma pod nazivom „Dejtonski mirovni sporazum: mapiranje pregovora”. Cilj projekta bio je da se vizualizira i kontekstualizira put do Daytona pomoću mapiranja američke “šatldiplomatije” i mirovnih pregovora u Daytonu na način da budu pristupačni široj javnosti.


(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana