19.1.2021. 22:50
Narodni univerzitet Konjic predstavio realizirane programe u 2020.
Narodni Univerzitet (NU) Konjic u ponedjeljak je kroz "Retrospektivnu izložbu plakata-kultura 2020." posjetio publiku na više od 110 uspješno realiziranih programa u prošloj godini.

NU Konjic, osim tradicionalnih kulturnih događaja i manifestacija, uveo je i mnogobrojne programe, koji su osvježili kulturnu ponudu onoga što producira sama ustanova, odnosno odjel koji se i bavi kreiranjem kulturne politike, a to je Centar za kulturu -NU Konjic.

Kada su u pitanju mnogobrojna kulturna događanja na kojima taj centar radi, organizatori izdvajaju "Konjičko kulturno ljeto" i najznačajniji festival, koji je već sedam godina, svojom originalnošću prepoznat na karti kulturnih događaja u zemlji, ali i regiji "Festival glumaca BiH".

Osim toga, tu je i "Art night" te "Pop rock fest", gdje se promoviraju mladi autori i izvođači.

"U okviru Konjičkog ljeta imamo i 'Konjic sevdah' kao revijalni festival sevdalinke te takmičenje Osnovnih škola u očuvanju tradicionalne baštine pjesme sevdalinke, te tradicionalni i već četrnaest godina iznimno važan revijalni festival 'Večeri duhovne muzike/iskustva bh-a višeglasja', te pozorišni festival za osnovce 'Školski teatar', Dane knjige i Noći klasične muzike", priopćeno je u utorak iz NU Konjic.

Uz to, Centar organizira i mnogobrojne izložbe, filmske projekcije, a u suradnji s Kulturno-umjetničkim udruženjem Sejfullah, intenzivno radi na promociji lika i djela Sejfulaha Prohe, kroz različite sadržaje izložbenog i promotivnog karaktera, kao i dokumentarističku građu različitih filmova.

Važna je i partnerska suradnja u tom kontekstu akcentiramo vrijednost Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva koji realizira Amatersko pozorište "Neretva" Konjic te Internacionalni festival folkolora u organizaciji Preporoda.

Grad je osvježen i sadržajima Muzičkog festival u organizaciji Music Foruma BIH.

Kada je riječ o "Festivalu glumca Bosne i Hercegovine", organizator ističe zadovoljstvo što se upravo u Konjicu održava jedan takav festival, podsjetivši kako međunarodni festivali glumaca postoje u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Iz NU Konjic su naglasili kako su uspjeli ugostiti sve bitnije produkcije u BiH, počevši od regionalnih predstava bh. produkcije do regionalnog programa.

"Veliko zadovoljstvo da u našem Konjicu imamo presjek najrecentnijih teatarskih domaćih ostvarenja, i veoma kvalitetan regionalni program u kojem su sudjelovali Lectirom iz Zagreba, Albanski nacionalni teatars iz Skoplja, Sterijino pozorje iz Novog Sada, Atelje 212 iz Beograda, Centar zam kulturu iz Tivta u suradnji s FDU Cetinje" kazali su iz NU Konjic.

Izrazili su zadovoljstvo što svake godine na početku festivalskog repertoara ugoste Akademiju scenskih umjetnosti gdje svi budući glumci i glumice mogu ostvariti svoje prvo festivalsko gostovanje.

"Sam Centar ima odličnu suradnju i s raznim udruženjima i institucijama  kao što su udruženje 'Sejfulah', amatersko pozorište 'Neretva', muzički centar 'Rezonanca', Bošnjačka zajednica kulture 'Preporod', te Hrvatsko kulturno društvo 'Napredak', zatim organizacije i institucije kao što su Festival MESS, Amabasada Srbije u Bosni Hercegovini, Historijski Arhiv Sarajevo, Obala Art Centar, Turistička zajednica Grada Zagreba, Yunus Emre institut, i brojnim drugim partnerima koji kulturu i umjetnost strateški poziciniraju u svojim ciljevima I djelovanju", naglašavaju oni.

Narodni Univerzitet Konjic je najznačajnija ustanova kulture u Konjicu, a kako navode nadaju se kako će postati sve značajnija i široj javnosti jer je proglašena i nacionalnim spomenikom.

"Ovakvo jedinstveno arhitektonsko znanje postoji rijetko gdje u regiji, gdje na jednom mjestu imate 5.000 kilometara kvadratne površine, s kino salom, ljetnim kinom, gradskom bibliotekom, te restoranskim prostorom i dijelom zgrade s uredima u kojima djeluju razna udruženja i udruge", rekli su iz NU Konjic.

Važno je istaknuti kako su obradovani implementacijom projekta BEEP kojim je poboljšana energetska učinkovitost objekta.

"Imamo i novu Kino opremu, a trenutno smo u fazi pripreme podloge i novog pvc poda na balkonu. Iako je covid - 19 sve pauzirao, financijski otežao rad brojnih institucija, trudimo se ostati u kontaktu sa našom publikom. Otkrili smo nove vještine: naučili smo krečiti i farbati, sistematski posložiti neke stvari, planirati u 'nenormalnim okolnostima", navode iz NU Konjic.

Online program Narodnog Univerziteta Konjic 

Naglasili su kako su posebno zadovoljni zbog online programa kojim kako su rekli educiraju publiku kroz sve djelatnosti spomenute kuće.

"Riječ je o tri iznimno važna program i to online preporuka Gradske biblioteke Narodnog univerziteta Konjic, online savjeti i preporuke u Zavičajnog muzeja koji zajedno s Kućom Zuke Džumhura djeluje pri Narodnom univerziteta od osnivanja, od ožujka 2011. godine, te online program posvećen Nacionalnim spomenicima sa prostora općine Konjic" pojašnjavaju oni. 

Kako su kazali, ove godine su u online format priredili ekranizaciju svih djelatnosti spomenute kuće, počevši od najstarije kino-prikazivačke, a sve u povodu Europske noći istraživača. 

Po njihovim riječima, dva održana programa su svojim sadržajem povezala čitavu regiju.

"Riječ je o manifestacijama posvećenim velikanima Kasimu Prohiću (Kasim Prohić-činiti i biti) i Zuki Džumhuru (Stogodišnjica hoodljupca). Dio ovih sadržaja je uspješno priređen u online format i to zahvaljujući brojnim umjetnicima, književnicima, suvremenicima i poznavaocima djela spomenutih velikana", navode iz NU Konjic.

Po prvi put su u 2020. godini imali priliku da konjičanima predstavimo presjek laureata, filmskih ostvarenja AJB DOC-a te ističu zahvalnost direkciji ovog najznačajnijeg festival dokumentarnog filma.

Kako su naveli, nadaju se kako će Konjic dobiti mogućnost, da i ovoj, tekućoj godini priredi nove projekcije u suradnji s  AL Jazeer-om i Njenim Festivalom dokumentarnog filma.  

Podsjetili su javnost na više od 110 različitih kulturno-obrazovnih sadržaja koje su priredili u 2020.godini i to kroz Retrospektivnu izložbu plakata pod nazivom Kultura, a u okviru programa otvaranja spomenute izložbe Biblioteka spomenute kuće je obradovala laureate - najčitatelje za proteklu godinu.  

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana