1.9.2021. 18:42
Popularna glumica Daria Lorenci Flatz članica žirija 9. Juventafesta
Deveti internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest bit će održan u Sarajevu od 8. do 12. septembra. Od velikog broja pristiglih prijava odabrano je pet izuzetnih predstava koje će biti izvedene na ovogodišnjem festivalu, a odluku o Grand Prixu i Specijalnoj nagradi žirija donijet će višestruko nagrađivani umjetnici, glumica Daria Lorenci Flatz te reditelji Željko Milošević i Nermin Hamzagić.

Predstave „Mali Agaton“, „Ko je meni Antigona“, „Životinjska farma“, „Razredni neprijatelj“ i „Most“ budnim okom pratit će i Trebinjac Željko Milošević, reditelj i suosnivač jedne od prvih nezavisnih kulturnih scena u BiH „Alternative Rhinocervus“ 1986. godine, navodi se u saopćenju.

Osnivač je Kulturne scene „Male stvari“ u okviru koje 2006. pokreće interdisciplinarni fest „Dani Malih stvari“.

Nagrađivan je za svoja glumačka, rediteljska i scenska postignuća, kao i pedagoški rad s djecom.

S Dariom Lorenci Flatz i Željkom Miloševićem stručnu riječ o predstavama 9. Juventafesta dat će i Nermin Hamzagić, sarajevski reditelj, dobitnik mnogih nagrada i priznanja za svoj pozorišni i filmski rad, a među kojima su i Nagrada ekumenskog žirija na Cottbus Film Festivalu za film „Pun Mjesec“ te Specijalna nagrada žirija Sarajevo Film Festivala i nagrada za najbolji kratki film BH Film Festivala u New Yorku za film „Kalo“.

Selekciju 9. Juventafesta čine: „Mali Agaton“, režija: Milan Bogdanović, Dis – pozorište mladih Banja Luka, „Ko je meni Antigona?“, režija: Uroš Mladenović, Teleport teatar i Omladinska pozorišna scena Paraćin, Srbija, „Životinjska farma“, režija: Darijan Mihajlović, Omladinsko pozorište DADOV, Srbija, „Razredni neprijatelj“, režija: Igor Pavlović, Dramski studio mladih Gradskog pozorišta Bečej, Srbija i „Most“, režija: Miroljub Mijatović i Ermina Nišić, Bosansko narodno pozorište Zenica.


(FENA)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana