15.12.2021. 13:43
Na programima Bošnjačkog instituta u ovoj godini 1.500 posjetilaca
Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašić ove godine obilježava 100 godina od rođenja osnovača Instituta Adila Zulfikarpašića te 20 godina rada Instituta u Sarajevu, nakon što je 2000. godine premješten iz Ciriha.

Tim povodom te zbog činjenice da je kraj godine i da se sumiraju rezultati upriličena je press konferencija na kojoj su o aktivnostima i planovima Bošnjačkog instituta govorili direktor Faris Gavrankapetanović i član Upravnog odbora Safet Bandžović.

Gavrankapetanović je najavio predstojeće Dane Bošnjačkog instituta koji će se održavati od 16. do 22. decembra.

U okviru Dana Bošnjačkog instituta bit će predstavljena izdanja te institucije kao što su: “Zbornik radova Adil Zulfikarpašić i liberalne političke inicijative”, Zbornik radova “Vrijeme pamćenja: Muslimanske rezolucije 1941”, Katalog Mersad Berber. Također će biti otvorena i izložba “Bosanski pogledi i putokazi: Adil Zulfikarpašić".

Direktor Bošnjačkog instituta Faris Gavrankapetanović istakao je da je Bošnjački institut u ovoj godini i pored pandemije posjetilo 1.500 posjetilaca na raznim programima. Usluge biblioteke i arhiva koristilo je 559 korisnika i to najvećim dijelom naučni istraživači, umjetnici, historičari,,,,

Od aktivnosti u narednoj godini Gavrankapetanović je istakao rad na knjizi o Adilu Zulfikarpašiću autora Milivoja Bešlina, izdavanje monografije Salim Obralić, pokretanje časopisa za nauku Bošnjačkog instituta, promociju knjige o Behaudinu Selmanoviću te Naučni simpozij "Medicina bez granica".

(FENA/A. Balićevac)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana