16.12.2021. 16:18
Predstavljena izdanja Bošnjačkog instituta - Fondacije Adila Zulfikarpašića
U okviru manifestacije Dani Bošnjačkog instituta, kojim se obilježava 100 godina od rođenja Adila Zulfikarpašića i 20 godina rada Bošnjačkog instituta u Sarajevu danas su predstavljena nova četiri izdanja Bošnjačkog intstituta - Fondacije Adila Zulfikarpašića.

Pedstavljeni su Zbornik radova Adil Zulfikarpašić i liberalne političke inicijative, Zbornik radova Vrijeme pamćenja: Muslimanske rezolucije 1941., zatim Vodič kroz arhiv Bošnjačkog instituta te Katalog Mersad Berber: Dar Bošnjačkom institutu - Fondaciji Adila Zulfikarpašića.

Također, najavljeno je objavljivanje bibliografije Adil Zulfikarpašića, koja je u pripremi, a koja treba da izađe iz štampe početkom 2022. godine.  

Zbornik radova Adil Zulfikarpašić i liberalne političke inicijative predstavio je Adimir Mulaosmanović, koji je naglasio da je Zbornik nastao nakon održanog Panela 2018. godine na desetogdišnjicu smrti Adila Zulfikarpašića.

Zbrornik sadrži osam tekstova kojim se tretira političko djelovanje Adila Zulfikarpašića. Autori su Zlatko Lagumdžija, Amir Duranović, Safet Bandžović, Husnija Kamberović, Šaćir Filandra, Admir Mulaosmanović, Milivoj Bešlin i Mirko Pejanović. Predgovor je napisao direktor Bošnjačkog instituta Faris Gavrankapetanović. 

Mulaosmanović je naveo je da su univerzitetski profesori - israživači, u raznim aspektima problematizirali  komunističko djelovanje Adila Zulfikarpašića, njegov utjecaj na proces demokratizacije, utjecaj na nacionalni preporod, nacionalno buđenje Bošnjaka i ukupni doprinos demokratizaciji političkih odnosa i procesa u čitavoj Jugoslaviji, ne samo u BiH. 

Safet Bandžović predstavio je Zbornik radova Vrijeme pamćenja: Muslimanske rezolucije 1941., koji je Institut objavio u povodom 80-godišnjce potpisivanja. 

Naglasio je da je pojava muslimanskih rezolucija, jedinstveni akt bošnjačkog protesta 1941. protiv diskriminacije, terora i zločina nad Jevrejima i Srbima, progonjenih etničkih zajednica u Bosni i Hercegovini, kao bunta o kojem historiografija nije mnogo rekla.

- Adil-beg u emigraciji je prvi put 1955. godine skrenuo pažnju na ove rezulucije, objavljujući u prvom broju Bosanskih pogleda Sarajevsku, Mostarsku i Banjalučku rezoliciju. Adil-begu na ovaj način odajmo priznaje što je u Basanskim pogledima šezdesetih godina stalno podsjećao na ove rezolucije. Tek 1971. godine na jednom naučnom skupu te rezolucije su afirmirane, a demokratizacijom Jugoslavije o njima se počinje smjelije govoriti - kazao je Bandžović.

Rezulucije su se pojavile u ljeto i jesen 1941. godine u vremenu opšte nesigurnosti. Potpsane su i obnarodovane u više gradova, u vremenu okupacije, brutalnosti režima tzv. Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i ratnih pustošenja. Bošnjački institut objavio je ovaj Zbornik Imajući u vidu značaj muslimanskih rezolucija iz 1941., kao i doprinos Adila Zulfikarpašića u njihovoj afirmaciji.

(FENA/A. Balićevac)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana