27.12.2021. 8:22
Bunt briselskih umjetnika, kultura ne smije biti jedina žrtva antikorona mjera
Nekoliko hiljada belgijskih umjetnika, zaposlenih u bioskopima i organizatori kulturnih događaja, udružili su se na ulicama, kako bi protestovali protiv odluke vlade da zatvori kulturni život sa ciljem da spreči širenje omikron soja.

Na posterima je pisalo "Šou se mora nastaviti" i "Bez kulture, nema budućnosti", a demonstranti su mirno prošetali Briselom, uprkos kiši koja je padala.

Oni su optužili vladu da na nepravedan način "cilja" industriju kulture sa novim antikovid mjerama.

Prema novim mjerama, koje su stupila na snagu jučer događaji poput božićne pijace su dozvoljeni da se nastave, uprkos burnim zabavama uz kuvano vino, a restoranima i kafićima je dozvoljeno da ostanu otvoreni.

Čak i naučni komitet koji savjetuje belgijsku vladu nije zatražila da se zatvori kulturna industrija.

Brojni bioskopi, kao i još neka javna mjesta zanemarili su naređenje o zatvaranju, prema javnom servisu RTBF.

Tokom protesta, organizatori su apelovali na učesnike da nose maske i da drže sociajlnu distancu, a vlasti procenjuju da je oko 5.000 ljudi šetalo ulicama i sve se završilo mirno.


(Patria/Admir O.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana