15.1.2022. 16:13
Gudeljević u Novom Sadu na svečanosti inauguracije ovog grada za europsku prijestolnicu kulture
Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević nazočila je centralnoj svečanosti inauguracije Novog Sada za europsku prijestolnicu kulture.

U Novom Sadu se tim povodom održava niz kulturnih manifestacija koje su okupile najviše dužnosnike za oblasti kulture iz europskih zemalja, saopćeno je iz MCP BiH.

U saopćenju se navodi da je Gudeljević održala i bilateralni sastanak s potpredsjednicom Vlade Srbije i ministarkom kulture i informisanja Majom Gojković. Tijekom sastanka, izvršen je kratki rezime dostignute razine kulturne suradnje između dvije susjedne zemlje, te je dogovoreno da se dodatno afirmira rad Zajedničkog odbora za kulturnu suradnju.

Srbija i Bosna i Hercegovina deluju zajedno kroz niz međunarodnih odbora i  imaju suradnju na nekoliko važnih aktivnosti sa zadatkom zaštite zajedničkog kulturnog naslijeđa. Uska suradnja se ostvaruje na zaštiti nekropola stećaka i konzervaciji i očuvanju mosta Mehmed-paše Sokolovića, jer su oba kulturna dobra na UNESCO listi zaštićene kulturne baštine. 

Ministrica Gudeljević je prisustvovala i radu Upravnog odbora Foruma slavenskih kultura, gdje je imala izlaganje u kojem je obrazložila poziciju i status Bosne i Hercegovine u ovoj kulturnoj organizaciji. Također je održala i bilateralne sastanke s direktoricom Foruma dr. Andrejom Rihter, te predstavnicom Republike Hrvatske u Forumu.  

Dogovorena je i posjeta potpredsjednice Vlade Srbije i ministrice kulture i informiranja Maje Gojković Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju.

(FENA/A. Balićevac)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana