19.1.2022. 19:23
Đelilović: Centar svijeta je tamo gdje smo mi
Promocija knjige i otvaranje izložbe "Periphery Art", umjetnika, dizajnera i redovnog profesora na Akademiji likovnih umjetnosti Asima Đelilovića, bit će održani u četvrtak u Galeriji AL

Knjiga je izišla u izdanju "Buybooka", a riječ je o katalogu radova koji su najkarakterističniji, najvažniji u opusu "Umjetnost periferije" te izbora tekstova koje su pisali različiti autori o Đelilovićevom radu.


U knjizi su objedinjene teme i izabrani radovi koji pripadaju tematskom ciklusu nazvanom “Umjetnost s periferije”. Iako mnogi od njegovih radova sa sobom nose globalne poruke, svi oni su svoj idejni osnov imali u Bosni i Hercegovini, u njenoj društvenoj i političkoj zbilji.


Asim Đelilović govoreći zao predstojećoj izložbi kaže da je riječ o radovima koji su počeli da se stvaraju prije nekih 25 godina u Travniku.

- Iz Travnika je opisan čitav jedan krug, koji je sadržajem podijeljen u nekoliko različitih tema - kazao je Đelilović.


Sama knjiga, kako je rekao, ima svoju jedinstvenu svrhu, a to je da na jednom mjestu skupi ideje i radove koji su nastali u okviru tog opusa.


- ”Umjetnost periferije” se ne bavi perifernim sadržajima naših života već iz naše životne svakodnevnice, iskustva življenja ovdje pokušava da domisli kroz vizuelne i likovne radove koji su nastajali svijet ljudskih iskustva. Ovdje je riječ o poziciji običnog malog čovjeka iz Bosne koji želi da se potvrdi kao ljudsko biće i koji u osnovici želi da ostane čovjekom svijeta. Možda ta dihotomija centra i periferije predstavlja hrabrost da se kaže da je centar svijeta tamo gdje smo mi - ističe Đelilović.


I kroz ovu izložbu on se iskazuje kao svestran autor, koji je i skulptor i slikar i crtač. I koji se poigrava temama ljudskog opstajanja. Tako se “istorija” može vidjeti kroz karakteristična pokrivala kroz vrijeme kao što su fes, francuzica, kačket. Također, na ujedno duhovit ali i upozoravajući način Đelilović će gledaocu izložbe “ponuditi” ormarić za prvu pomoć sa Coca-colom, cigaretama, ali i bombama, te će Mikija Mausa suprotstaviti tenkovima...


(FENA/  K.Bešlija) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana